Optuženi pokušao izvršiti samoubistvo

8. Marta 2016.00:00
Mehmed Alešević, optužen za zločine u Bužimu, nije se pojavio na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH jer se “zbog lošeg duševnog stanja nalazi u psihijatrijskoj bolnici u Sloveniji”.

This post is also available in: English

Odbrana je navela da je od supruge saznala da je Alešević nekoliko puta pokušao izvršiti samoubistvo. Odbrana optuženog je rekla da ne može stupiti u kontakt sa Aleševićem te da se oslanja isključivo na informacije koje dobija od njegove žene.

Tužiteljica Vedrana Mijović je kazala da je putem Interpola došla do podataka o zdravstvenom stanju optuženog i da nije sigurna da bi on trebao biti oslobođen prisustvovanja na suđenju.

Sudsko vijeće je naložilo da Tužilaštvo prikupi svu potrebnu dokumentaciju sa psihijatrijskog odjela bolnice u Sloveniji o zdravstvenom stanju optuženog, kako bi se odlučilo da li je Alešević sposoban prisustvovati suđenju.

Ukoliko bi se utvrdilo da optuženi nije sposoban prisustvovati suđenju, Vijeće bi razmotrilo razdvajanje slučaja od postupka protiv ostale osmorice optuženih. Ukoliko se uspostavi da je optuženi sposoban, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica. Alešević se nije pojavio ni na ročištu 16. februara.

Sa Aleševićem su optuženi Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković.

Na teret im je stavljeno da su od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Sljedeće ročište najavljeno je za 15. mart.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English