Dodatni svjedok Tužilaštva BiH

Sudsko vijeće na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH da ponovo bude saslušan zaštićeni svjedok MR-1.

Tužilac Seid Marušić predložio je da se ponovno pozove svjedok MR-1 na okolnosti prisustva i učešća optuženih u vojsci.

Nakon protivljenja Odbrana, Sudsko vijeće je odbilo ovaj prijedlog, kazavši da je MR-1 već svjedočio o ovim pitanjima.

Marušić je kao dodatne dokaze predložio da se pročita iskaz svjedoka koji ima 86 godina, otežano se kreće i potreban mu je poseban tretman. Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu, istučući da bi svjedok trebao doći uživo da svjedoči, jer se iz dokumenata nigdje ne vidi da mu je potreban specijalan tretman.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog čitanja iskaza ovog svjedoka.

Vijeće je prihvatilo prijedlog tužioca za saslušanje Vasvije Vražalice, koja je prisustvovala identifikaciji i ekshumaciji posmrtnih ostataka, te ima određena saznanja od mještana sela Karačići (općina Rogatica).

Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, te Ilija i Miloš Vukašinović su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom zapalili objekat.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje će se nastaviti 15. marta, kada će svjedočiti Vražalica.

Emina Dizdarević Tahmiščija