Žene spominjale komšije Dostiće

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Foče izjavio je kako je čuo da je zaštićena svjedokinja seksualno zlostavljana.

This post is also available in: English

Muamer Muratović je 1992. godine sa svojom porodicom živio na području Foče, u “naselju koje je pripadalo Aladži”. Početkom aprila, kako je kazao, čula se pucnjava i detonacija, a komšije srpske nacionalnosti su ih često upozoravale da će biti napada i da predaju lovačko oružje.

Prema njegovim riječima, nakon trećeg upozorenja, vojska je ušla i zarobila civilno bošnjačko stanovništvo. Bili su smješteni u tri bošnjačke kuće, “u nekoj vrsti kućnog pritvora”.

Muratović je naveo da je u jednoj od kuća bila S-1, čiji je suprug odveden u logor.

“Znam da je imala problema sa hranom i da je bila prinuđena na podnošenje uvreda i seksualnog zlostavljanja. To sam čuo od žena. Čuo sam da je više komšija posjećivalo S-1 i da su vršili seksualno nasilje nad njom. Komšija Dostić Krsto i Dostić Božo. Da li su žene koje su pričale to vidjele i je li se S-1 žalila njima, to ne znam”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je precizirao da nikad nije vidio da se Dostić loše ponaša prema nekome.

“Dostić Krstu poznajem kao komšiju, znam da je radio u pošti. Od aprila do 2. jula sam ga viđao. Znam da je bio angažovan u stražama. Bio je u uniformi, imao je naoružanje, svi su bili naoružani. S njim nikad nisam kontaktirao”, prisjetio se Muratović.

Prije njegovog svjedočenja, Tužilaštvo je pročitalo optužnicu koja Dostića tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog dana između aprila do augusta 1992. godine došao u kuću S-2 u naselju Ljubovići (općina Foča) u kojoj je bila S-1 i njeno dvoje djece, te joj naredio da izađe s njim.

Prema optužnici, on ju je uveo u šupu i naredio joj da se skine. Nakon što je rekla da je u drugom stanju, on je počeo da je skida, oborio je na pod i silovao. Zatim joj je zaprijetio da ne smije reći nikome šta se desilo.

Kako se navodi, Dostić je ponovo dolazio u tu kuću i silovao je još jednom ili dva puta.

Nastavak suđenja će naknadno biti zakazan.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English