Zatraženo ukidanje presude Iliji Juriću

2. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje presude kojom je Ilija Jurić oslobođen krivice za zločine počinjene nad civilima na području Odžaka 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić zatražio je da se oslobađajuća presuda ukine, te da se postupak protiv Jurića obnovi pred Apelacionim vijećem, istaknuvši da je u prvostepenom postupku došlo do pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda postupka.

“Prvostepeno vijeće je u obrazloženju presude navelo da Milici Đekić, kao svjedokinji Tužilaštva, nije poklonilo vjeru, dok je iskaze Ljubice Lešić i Riste Marića takođe zanemarilo, što je i dovelo do povrede postupka, ali i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”, objasnio je Janjić.

On je dodao da Tužilaštvu nije jasno zašto prvostepeno vijeće nije poklonilo vjeru ovim svjedocima, te da su njihovi iskazi dovoljni da se Jurić osudi.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Jurića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužbi za zločine počinjene nad civilima na području Odžaka 1992. godine.

U prvostepenoj presudi je, između ostalog, navedeno da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Jurić odgovoran za seksualno zlostavljanje i fizičko maltretiranje.

Jurićev advokat Borislav Pisarević zatražio je da se žalba Optužbe odbije kao neosnovana i naglasio da nema razloga za ukidanje prvostepene presude.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English