Slobodno kretanje civila u Podvranu

2. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su policajci u zemunici na lokalitetu Suvaje pronašli pušku iz Drugog svjetskog rata.

This post is also available in: English

Zijad Džafić, nekadašnji pomoćnik komandira Policijske stanice Bosanska Krupa, kazao je da je učestvovao u pretresu terena u potrazi za osobom po nadimku Gak, te da je tom prilikom u zemunici pokraj njegove kuće pronađena puška – njemački “mauzer”, odnosno verzija “M-48”. Pronalazak ove puške nije ranije spominjao jer, kako je naveo, o tome ga niko nije pitao.

Prema optužnici, Jadranko Šaran je izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, gubi mu se svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Šaran je sa Samirom Šabićem i Zijadom Kadićem optužen za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i ubistvo na području Bosanske Krupe.

Odgovarajući na pitanja Šaranovog branioca Fahrije Karkina, svjedok Džafić je rekao da se ne može sa sigurnošću izjasniti kakav je predmet “Gak” imao kod sebe tokom bijega.

“Meni se učinilo, skraćena puška ili štap – nisam siguran”, izjavio je Džafić, čije je svjedočenje počelo 17. februara.

Džafić je naveo da je Samir Šabić izdao naređenje za pretres terena kako bi se pronašao Marko Gaković. Za njega je kazao da je bio savjestan i požrtvovan radnik i drug.

On je također rekao da je službeno išao u Podvran, gdje su bili smješteni civili, koji su se, prema njegovim riječima, mogli slobodno kretati.

“Nisu bili ograđeni, išli su tu u komšiluk, pecali ribu na Uni, išli dolje u trgovinu”, naveo je Džafić, dodavši da su ove osobe bile slobodne ići i ljekaru.

Prema svjedoku, ovi civili imali su u početku hranu iz kuhinje policijske stanice, potom od Crvenog krsta, te UNHCR-a.

“Oni su otišli na teritoriju Republike Srpske, jer im je nuđeno, kad god hoće, da odu”, kazao je svjedok, napomenuvši da su ovi civili spavali u Podvranu jer su morali negdje prenoćiti, budući da su njihove kuće bile neuslovne i na prvoj liniji.

Svjedok je rekao da ovi civili nisu vođeni na radove.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart.

Džana Brkanić


This post is also available in: English