Saslušanje trajalo osam mjeseci

2. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o odvođenjima iz sela oko Čapljine u logor Gabela u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Tužiteljstva Ismet Šabanović uhapšen je u Počitelju, nekoliko dana nakon što mu je rečeno da se više ne mora odazivati na radnu obavezu jer su, kako su mu kazali direktori firme u kojoj je radio, počela hapšenja Bošnjaka.

Šabanović je rekao kako je u selo Počitelj Brda došao policijski kombi, koji su dovezli Ivica Čutura i Denis Brkić. Svjedok je pobjegao u šumu 30-ak metara iznad kuće, jer se bojao hapšenja. Iz šume je, kako je naveo, izišao nakon što ga je pozvala majka.

Nakon razgovora sa njegovim roditeljima, kazano im je da mještane vode “da daju izjavu” i da će se vratiti.

Odvedeni su u logor Gabela, gdje je Šabanović ostao osam mjeseci.

“Trebalo vam je osam mjeseci da date izjavu”, pitala je svjedoka sutkinja Minka Kreho.

Na pitanje Obrane Ivice Čuture da li su se mještani dobrovoljno predali, Šabanović je kazao da “tako sada ispada”, te da ih Čutura nije nasilno smjestio u kombi kojim je u dva navrata Bošnjake iz sela prevezao u Gabelu. Dodao je i da je tačno da je njegova majka bila jedna od žena iz sela koje su pregovarale sa Čuturom da ih prebaci iz sela u Gabelu.

“Ja sam imao pušku ‘tandžaru’ i odmah sam je predao po dolasku kombija. Čutura ju je stavio u kombi i rekao da smo mi nenaoružani”, ispričao je svjedok.

Ivica Čutura je, uz Nikolu Zovka, Petra Krndelja i Krešu Rajiča, optužen za zločine počinjene u općini Čapljina.

Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura aktivni policajac.

Svjedok Tužilaštva Safet Bjelić uhapšen je u selu Veledarova Mahala sa još 15-ak rođaka 19. jula 1993. godine. Bio je u kući kada je primijetio dolazak policijskih vozila.

“Kombi je stao pred kuću. Nisam znao ko su ti ljudi. Samo su nam rekli da idemo na saslušanje i da ćemo se vratiti. Bili su veoma korektni. Kasnije su mi rođaci rekli da je jedan od tih koji su došli u selo Ivica Čutura”, ispričao je svjedok.

On je dodao da se nisu opirali.

“Nismo se ni mogli opirati. Oni su došli po nas i to je to. Šta ćeš, dođe vlast i kaže ti šta da radiš, moraš poslušati”, kazao je Bjelić koji je iz sela Krčevine kod Čapljine odveden u Gabelu. Odatle je prebačen na Heliodrom, u kojem je proveo pet mjeseci prije no što je pušten.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English