Morali pitati Andabaka

2. Marta 2016.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako ima saznanja da osobe privođene u osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Livnu nisu bile civili, nego “pripadnici nekih ilegalnih srpskih postrojbi”.

This post is also available in: English

Dragan Konta, nekadašnji pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da su u aprilu 1992. godine bila dva napada na Livno od strane srpskih snaga, nakon čega je došlo “do privođenja srpskih formacija u prostorije škole”.

On je pojasnio da se, prema njegovom saznanju, nije radilo o civilnom stanovništvu, nego o ilegalno naoružanom srpskom stanovništvu. Konta je istakao da ih je vidio u sportskoj dvorani u civilnim odorama, te da ih je bilo oko 150.

Naloge za privođenje osoba, prema riječima svjedoka, zapovjednicima je izdavao izvjesni Muhamed Ibrahimović, načelnik krim-službe Vojne policije Livno, kojeg je, po njegovim saznanjima, na to mjesto postavio Zdenko Andabak.

Ibrahimović, kako je naveo, nije mogao bilo šta narediti optuženom Andabaku, te je po zapovjednoj odgovornosti bio u podređnom položaju u odnosu na optuženog.

Konta je rekao da je krajem aprila ili početkom maja Vojna policija prešla u školu “Ivan Goran Kovačić”.

“Zdenko Andabak je bio zapovjednik. Pomoćnici su bili Jašarević, Čarli – ne znam kako se zove. Bio i Miran Brkić, Željko Mihajlović. Oni su došli iz specijalne postrojbe iz Hrvatske”, kazao je Konta.

Prema njegovom mišljenju, zapovjednik Vojne policije je trebao i mogao znati šta se dešava u školi putem dnevnih izvještaja.

“Ja nikad nisam vidio niti sam bio prisutan zlostavljanjima”, kazao je on, dodavši da je vidio “ćelavce”, koji su bili predstavljeni kao uhapšena diverzantska grupa i smješteni u posebnim ćelijama.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da je na terenu u Jablanici bio sa optuženim Jašarevićem, koji je bio jedan od zapovjednika grupe na terenu. Istaknuo je da ne može reći da li je Jašarević u međuvremenu otišao iz Jablanice.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Na ovom suđenju, svoj iskaz je dao i Hajrudin Hodžić, koji je izvjestan period 1992. godine bio pripadnik Vojne policije HVO-a u Livnu.

“Dok sam ja bio, ja sam slušao Andabaka. Da li je on dobio to zvanje, ne znam, ali mi je bio pretpostavljeni. Njega se moralo pitati”, kazao je Hodžić.

On je rekao da su osobe privođene u školu “Ivan Goran Kovačić” na razgovor, ali da ne zna jesu li tu zadržavane.

Svjedok je pojasnio da je više bio na punktu za saobraćaj, nego u školi, te da je, kada bi dolazio u školu, “fiskulturna sala većinom bila prazna”.

“Nekad bude neko. Civili. Ne znam koji. Može biti Hrvata, muslimana, a možda i Srba”, kazao je Hodžić.

Na predočen raniji iskaz prema kojem je svjedok rekao da su u prostorijama fiskulturne sale bile zatvorene osobe srpske nacionalnosti od kojih je neke i poznavao, on je potvrdno odgovorio.

Suđenje će se nastaviti 9. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English