Članak

Bez saznanja o oštećenom

26. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Odbrane Osmana Gogića potvrdio je da je u junu 1992. godine Velimir Čelić bio u selu Brloški Potok, ali da ne zna šta se s njim dešavalo nakon što je otišao kod sestre.

This post is also available in: English (English)

Mujo Šarac, svjedok Odbrane i nekadašnji komandir voda u selu Brloški Potok, ispričao je da se u junu 1992. godine Velimir Čelić, kojeg je poznavao iz viđenja, pojavio na dijelu zone odgovornosti njegove jedinice, te da je bio iznuren, bolestan, sa ogrebotinama na licu.

“Rekao je da se izgubio u noći i da je danima hodao po šumi i nekom kršu. Tražio je samo da mu pomognemo da ode do prijatelja Muje Malkanovića, koji će mu pomoći da dođe do sestre u Kladanj”, objasnio je svjedok.

Dodao je da je o dolasku Velimira Čelića obavijestio komandanta štaba Teritorijalne odbrane (TO) Kladanj, koji je poslao pripadnika Vojne policije Fadila Čamdžića u Brloški Potok.

“U međuvremenu mi smo od Velimira doznali da on u blizini sela ima zakopano oružje, te da je spreman da nam to oružje dâ ukoliko ga mi odvedemo kod sestre u Kladanj. U tom trenutku nama je oružje mnogo značilo i ja sam odlučio da ga ne predamo Vojnoj policiji”, kazao je svjedok.

Šarac je dodao da je ovu odluku podijelio i s komandantom štaba TO-a, koji ga je “pohvalio i rekao da je učinio pravu stvar”.

Ispričao je da su, nakon primopredaje oružja, Čelića odveli kod prijatelja Muje Malkanovića, koji je s njim otišao do Kladnja.

“To je sve što ja znam o Velimiru Čeliću. Šta se s njim nakon toga dešavalo, ja niti znam niti sam čuo”, kazao je svjedok Šarac.

Prema optužnici, Gogić je u SJB-u Kladanj u junu 1992. zlostavljao Velimira Čelića. Njemu se za zločine na području Kladnja sudi zajedno sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Rizah Kuluglić, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost TO-a Kladanj.

Svjedok je potvrdio da je Gogića jedne prilike vidio u gradu u patroli, kada je smirivao momke koji su pravili nered.

Senko Halilović, takođe svjedok Odbrane i nekadašnji pripadnik Vojne policije, naveo je da je Vojna policija bila smještena u zgradi Šumarstva, te da se kasnije sele u grad, u zgradu “četvorke” pa zgradu “osmice”.

Da su pripadnici Vojne policije bili smješteni u ovim zgradama u Kladnju potvrdio je i Abedin Redžepović, takođe pripadnik Vojne policije.

Potvrdio je da su svi pripadnici Vojne policije bili zaduženi isključivo za vojnike i da sa civilnim stanovništvom nisu imali nikakve veze.

Tokom unakrsnog ispitivanja je rekao da Vojna policija nikada nije privodila Srbe civile.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart, kada će Odbrana Gogića ispitati još pet svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English (English)