Almazovi udarci

26. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja Almazu Neziroviću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da ih je optuženi tukao u logoru Rabić (općina Derventa).

This post is also available in: English

Radoslav Stojaković je rekao da je u aprilu 1992. godine počelo pucanje, te su se mještani njegovog sela Čardak (općina Derveta) krenuli iseljavati. Prilikom pokušaja da izađe iz naselja, prema Derventi, 26. aprila je zarobljen sa ostalim komšijama.

Kazao je da ih je zarobila “regularna vojska Hrvatske” i Teritorijalna odbrana (TO) Dervente, koja je imala šarene uniforme. Odvedeni su u Dom vojske, gdje su proveli dva do četiri dana, a zatim su prebačeni u vojni hangar Rabić.

“Hangar je ukopan u zemlju, beton, tamno… Nije imala prozore, na vratima su bila dva manja otvora. Nismo mogli izaći iz hangara, bili smo zatvoreni. Stražari su nas čuvali, pripadnici vojske. Sjećam se Frica, Almaza, Mustafe”, ispričao je on.

Svjedok je naveo da tada nije poznavao stražara Almaza, a da je kasnije od komšija saznao da se preziva Nezirović. Prema njegovim riječima, neki stražari u logoru su bili fer i korektni, dok su ih neki zlostavljali i udarali.

“Između ostalog, mene je lično udarao Almaz. Dva do tri puta me je udarao. Više je udarao ljude koje je poznavao, mene nije poznavao pa me usput udari. Jednom nas je natjerao da se skinemo goli, tri prsta da stavimo na sto i udarao nas pendrekom. Oni prsti kojima se krstimo… Onda palicom preko glave, leđa”, opisao je svjedok.

Također je dodao da je 3. juna prebačen u naselje Polje i da je zatvoren u Silos. Rekao je da se ne sjeća je li optuženi Nezirović bio u Silosu.

Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa) i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Svjedok Čedo Prodić je naveo da je krajem aprila 1992. godine zarobljen i zajedno sa mještanima naselja Čardak odveden u Dom vojske. Nakon dva dana prebačeni su u vojno skladište Rabić.

Kazao je da je za imena čuvara u logoru saznao od ostalih zatvorenika, te da se jedan od njih zvao Almaz. Poslije rata, iz medija je saznao kako se preziva.

“Svi osim stražara Mustafe su udarali. Udarao je i Almaz – više puta. Jednom smo morali tri prsta kojima se krstimo staviti na sto, i udarao nas je po prstima”, izjavio je Prodić i dodao da je nakon dva mjeseca prebačen u Polje, u Silos. Svjedok tu nije viđao Nezirovića.

Suđenje se nastavlja 10. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English