Suđenje Mahmuljinu počinje 23. marta

25. Februara 2016.00:00
Državni sud je početak suđenja Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) optuženom za ratni zločin počinjen na području Vozuće (općina Zavidovići), zakazao za srijedu, 23. mart.

This post is also available in: English

Tužitelj Milanko Kajganić je rekao da namjerava pozvati 71 svjedoka te uložiti 990 materijalnih dokaza, za šta mu je potrebno 36 radnih dana.

Odbrana optuženog će plan izvođenja dokaza saopćiti nakon što Tužilaštvo BiH okonča dokazni postupak, a advokat Fahrudin Ibrišimović je naglasio da će Odbrani biti potrebno više vremena jer se radi o obimnom slučaju.

Mahmuljin je optužen da kao komandant Trećeg korpusa ABiH, u čijem sastavu je djelovao i odred “El Mudžahidin”, u toku 1995. godine na području Vozuće i Zavidovića nije spriječio ili kaznio zločine svojih podređenih počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

U optužnici stoji da Mahmuljin nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine iako je imao informaciju da se pripadnici odreda “El Mudžahidin” spremaju to počiniti, te nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinioce.

Iz Tužilaštva BiH su ranije kazali da su pripadnici odreda ubili više od 50 zarobljenika, od kojih su nekima odsijecane glave i pokazivane drugim zarobljenicima.

Suđenje će početi čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi 23. marta.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English