Početak suđenja za zločin u Goraždu 24. marta

25. Februara 2016.00:00
Početak suđenja Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti u Goraždu, zakazan je za 24. mart.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, tužiteljica Marijana Čobović nije precizirala koliko će pozvati svjedoka, ali je rekla da joj je za izvođenje dokaza potrebno 85 radnih sati.

Odbrana optuženih plan izvođenja dokaza iznijet će nakon što Tužilaštvo BiH završi s dokaznim postupkom.

Merkez, Bogunić i Hurić su optuženi da su na području Goražda u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir Stanice policije u tom gradu.

Optuženi su da su zločine počinili izvršavajući nezakonite naredbe Predsjedništva Skupštine općine Goražde i usmene naredbe predsjednika Hadže Efendića da se civilno srpsko stanovništvo iz sela Bučje zatvori u prostorije SJB-a u Goraždu.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English