Čišćenje teslićkih sela

25. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedoci Obrane pričali su o teroru pripadnika odreda “Miće” u tom gradu početkom ljeta 1992. godine.

This post is also available in: English

Drago Antešević, svjedok Obrane Dragana Marjanovića, početkom ratnih sukoba bio je pomoćnik komandanta za moral Teslićke brigade. On tvrdi kako je tadašnje teslićko političko, policijsko i vojno rukovodstvo dovelo iz Doboja “Miće” u grad iako za njihovim angažmanom nije bilo potrebe.

Svjedok je kazao kako su pripadnici “Mića”, sve dok nisu uhapšeni, imali podršku teslićkih vlasti. Osim toga, dodao je, oni koji ih nisu podržavali, bojali su ih se.

“‘Miće’ su bile dio Teslićke brigade, ali nigdje nisu bili raspoređeni. Učestvovali su u napadu na sela Stjenjak i Rankovići. Išli su, kako su rekli, u čišćenje sela, a to je bila obična pljačka. Nakon napada na selo, pohapsili su, pobili, protjerali stanovnike. Oni su pljačkali i Srbe, pokrali su više od 100 auta iz Teslića”, izjavio je svjedok.

Antešević je kazao kako se protivio onome što su “Miće” radile po gradu te da je zbog toga na njega 8. juna 1992. godine pokušan atentat. Neko mu je, tvrdi, presjekao crijevo za ulje kočnica pa se zbog toga zabio u kamion i bio dugo na liječenju.

“Tražio sam od vlasti u Doboju da ih spriječe. Nisu imali vremena. Onda sam tražio od teslićkog sudije Nenada Kovačevića i tužitelja Branka Perića da nešto urade. Oni su kasnije napravili sastanak u Banjoj Luci i tražili da se ‘Miće’ sklone. Stojan Župljanin i Predrag Radulović su odobrili akciju hapšenja”, rekao je svjedok, dodavši da Dragana Marjanovića nikada nije vidio u društvu “Mića”, ali da jeste Zorana Šljuku, koji ga je jednom prilikom probao i uhapsiti.

Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuki i Dragomiru Kezunoviću sudi se pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

U Haškom tribunalu Stojan Župljanin je optužen za zločine u BiH i nepravosnažnom presudom osuđen na 22 godine zatvora.

Obrane ostalih optuženih ustvrdile su da svjedok izmišlja, te da nema svojih saznanja o tome šta su “Miće” radile i gdje su djelovale. Antešević je odgovorio da o tome šta su pripadnici “Mića” radili zna od svojih potčinjenih, koji su mu se žalili da im “Miće” napastvuju žene, te da su prijetili kako će napustiti linije i otići štititi svoje kuće.

Na pitanje Obrane Gorana Kezunovića kako je bilo moguće da se 5.000 vojnika Teslićke brigade boji dvadesetak pripadnika “Mića”, svjedok je odgovorio kako je to bilo tako jer su uživali podršku lokalnih vlasti.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English