BiH traži da Đukić izdržava kaznu u Srbiji

25. Februara 2016.00:00
Viši sud u Beogradu će sutra, 26. februara, razmatrati zahtjev bh. vlasti da Novak Đukić 20-godišnju kaznu za ratne zločine služi u Srbiji, gdje se nalazi već dvije godine.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH su potvrdili da su zahtjev za priznavanje presude kojom je Đukić osuđen na 20 godina zatvora za ubistva na tuzlanskoj Kapiji proslijedili Srbiji krajem oktobra, putem Ministarstva pravde BiH.

Viši sud u Beogradu, koji će razmatrati zahtjev o priznavanju, zakazao je ročište za sutra. Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da će Odbrana tražiti da zahtjev bh. vlasti bude odbijen.

“Sud u Srbiji jednostavno ne može da ulazi u krivicu u ovakvim slučajevima, jedino da prihvati ili da odbije zahtjev BiH. Mi ćemo tražiti da beogradski sud zatraži kompletnu dokumentaciju o predmetu iz Sarajeva, i nadamo se da će tako uvidjeti da se radilo o kršenju prava jer je suđenje bilo nepravično”, kazao je Konstantinović.

Advokat Konstantinović je dodao i da će Odbrana najvjerovatnije nakon ovog ročišta zatražiti od Suda BiH obnovu postupka, s obzirom da su obavili nezavisno balističko vještačenje kojim se, prema riječima branioca, dokazuje da je Đukić nevin.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014., nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu na izvršenje kazne.

Sinan Alić, predsjednik Udruženja “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, navodi da “nije optimističan u vezi s tim da će Srbija prihvatiti presudu Suda BiH”.

“Jednostavno, u nekim ranijim slučajevima koji su se vezivali za ratne zločine imali smo neshvatljive odluke, i Đukić je toliko dugo na slobodi, tako da nisam optimista, ali mi ćemo svakako pratiti ovo ročište”, rekao je Alić.

Denis Džidić


This post is also available in: English