Problemi s dostavljanjem dokumenata

24. Februara 2016.00:00
Unakrsno ispitivanje vojnog vještaka na suđenju Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru odgođeno je jer Odbrana nije blagovremeno dostavila Tužilaštvu BiH dokaze koje je namjeravala koristiti.

Tužilac Remzija Smailagić je rekla da je juče i neposredno prije ročišta dobila devet dokumenata koje Odbrana namjerava pokazati vještaku tokom ispitivanja.

“Protivimo se da Odbrana te dokumente prezentuje vještaku ili, ukoliko to dozvolite, predlažemo da nam se omogući da dodatna pitanja postavimo idući put”, kazala je Smailagić.

Vijeće je, nakon kraće pauze, zaključilo da je prigovor Tužilaštva osnovan i odgodilo suđenje jer dokumenti nisu blagovremeno dostavljeni.

Odbrana je obavijestila Vijeće da su i oni imali problema sa dobijanjem dokumenata Tužilaštva, koje je koristio vještak Zemir Sinanović, ali da su ipak bili spremni za današnje unakrsno ispitivanje.

Branilac Davor Martinović je naveo da su u dva navrata tražili obavještajnu informaciju od 21. marta 2013., ali da im je iz Tužilaštva odgovoreno da je ne posjeduju.

“Kolegica kaže da joj je nejasno o kojem se dokumentu radi, da bi se to pismeno pojavilo prilikom ispitivanja vještaka. Ta informacija je u Tužilaštvu već tri godine, a oni nam prošle godine odgovaraju da je ne posjeduju”, rekao je Martinović.

Među nekoliko slučajeva, on je izdvojio i informaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koju Tužilaštvo nije dostavilo Odbrani uz obrazloženje da se radi o dokumentu sa oznakom “tajna”, a koju je vještak takođe koristio prilikom izrade nalaza.

“Što je povjerljivo za Odbranu, očito nije za vještaka”, istakao je Martinović.

Tužlac Smailagić je uzvratila da ovi navodi nisu tačni i da su Odbrani dostavljeni dokumenti koje je Tužilaštvo imalo.

“Tražili smo skidanje oznake tajnosti i kad je skinuta, mi smo to dostavili Odbrani… Pozivam ih svaki put da izvrše uvid u dokumente”, kazala je Smailagić.

Unakrsno ispitivanje vještaka odgođeno je za 2. mart.

Optužnica tereti Puljića za odvođenje zatvorenika na prinudne radove i u živi štit, gdje ih je 11 poginulo, 73 ranjeno, a 15 fizički zlostavljali pripadnici Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), čiji je komandant bio optuženi.

Marija Taušan