Prevoz vojno sposobnih muškaraca

23. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u julu 1995. godine autobusom prevozio vojno sposobne muškarce iz Potočara u Bratunac, dan nakon što je žene, djecu i starce vozio za Kladanj.

This post is also available in: English

Miladin Mlađenović je kazao da je radio u preduzeću “Vihor” i kako mu je rečeno da uzme autobus i ode u Potočare da prevozi muslimane od Potočara prema Kladnju.

“Rekli su mi da vozim vojno nesposobne za Kladanj. Ti ljudi su ulazili u autobus, kad se napuni, ide se za Kladanj. Većinom starci, žene, djeca. Mi smo vozili vojno nesposobne”, naveo je Mlađenović.

On je rekao da je “neko” brinuo ko će ući u autobus, ali da ne zna ko.

Sutradan, kako je kazao Mlađenović, dobio je zadatak da vozi vojno sposobne muškarce iz Potočara za Bratunac. On je naveo da su bili muškarci u civilnoj odjeći, te da ih je bilo svih godina.

Svjedok je kazao da je u autobusu u pratnji bio vojni policajac. On je precizirao da mu je vojna policija rekla da muškarce vozi u osnovnu školu u Bratuncu.

Mlađenović je rekao da je odvezao osam do deset tura i da je svaki put u autobusu bilo 45 muškaraca. Prema njegovim riječima, muškarci su iz autobusa ulazili u sportsku dvoranu osnovne škole.

Svjedok je rekao da je policajac Radomir Erić prihvatao muškarce. Na pitanje šta će da rade s njima, kako je dodao, rečeno mu je da će ih transportovati u Kladanj.

Mlađenović je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koje Tužilaštvo BiH tereti za genocid počinjen u Srebrenici, koji je uključivao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Mlađenović je kazao da je Radomir Erić radio u graničnoj policiji Bratunca, koja je imala kancelariju u blizini škole.

Svjedok je u izjavi kojoj je dao istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu 2009. kazao da je Erić bio iz Policijske stanice u Bratuncu. Na današnjem ročištu je naveo da je Erić stalno radio u graničnoj policiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English