Drakovac mučio ratnog zarobljenika

23. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je zarobljenog pripadnika srpske vojske u Zebinoj šumi (općina Foča) mučio optuženi Emir Drakovac.

This post is also available in: English

Svjedok je naveo da je na istom mjestu sutradan vidio ovog zarobljenika zaklanog i razapetog na drvetu.

Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, zaštićeni svjedok ST-2 kazao je da je u augustu 1992. godine, sa Muhamedom Šišićem, Emirom Drakovcem te još 17 do 20 vojnika, iz sela Brčigovo krenuo u selo Kukavice kako bi sačekali srpsku vojsku.

“Ja sam otišao na jedno mjesto, maskirao se i čekao. Muhamed Šišić je bio blizu centra sela, oko 100 metara od mene, vidjeli smo se. Dolje na ulazu u selo se smjestio Drakovac Emir i Salić Ramiz zvani Ustaša”, izjavio je svjedok, dodavši da se još vojnika raspodijelilo po selu, a da je dio ostao kod rudnika, neaktivan.

ST-2, kome je dat imunitet od krivičnog gonjenja, rekao je da su vojnici imali različite uniforme i da su bili naoružani.

Svjedok je na fotografiji koja mu je prezentovana prepoznao čovjeka koga zove Hazim, navodeći da je riječ o Hazimu Šuši koga su zvali “Podrezak”. Prema njegovim riječima, taj čovjek je tada također bio u Kukavicama, kao i Tarik Šišić.

On je kazao da je, kada se pojavila kolona vozila, prvi metak opalio izvjesni Ramiz Salić, a potom su zapucali i ostali.

“Pucao sam u gume, neki su i visočije pucali, pa su prozori pukli. Čula se galama i kuknjava, onda smo shvatili da su to civili (…) ‘Ono su civili bili, Bože dragi, šta se uradi’, rekao je Muhamed”, naveo je svjedok.

On je dodao da su, nakon što su čuli galamu, svi prestali pucati i povukli se, osim Emira Drakovca.

“Muhamed je rekao da smo bruku napravili i da se to mora zataškati (…) Muhamed i ja smo se kajali, nekima je bilo smješno – Emiru i Nuriji, a svejedno je bilo Ramizu Saliću”, izjavio je svjedok.

On je precizirao da Muhamed Šišić njemu tada nije bio komandir, ali da su ga svi slušali.

Tužilaštvo BiH je navelo da je ovaj svjedok dobio imunitet kada je u pitanju događaj u Kukavicama. ST-2 je kazao da je ranije “slagao” u dvije izjave, te da je zatražio imunitet “zato što bi i on sjedio na optuženičkoj klupi”.

ST-2 je svjedočio na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, optuženima za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovaj svjedok je ispričao i da je 1992. prolazio kroz selo Vratsaliće (Rogatica), koje je zauzela jedinica iz Drugog bataljona sastavljena od Kukavičkog voda.

“Vidio sam dvije mrtve žene kraj plota i jednog starijeg muškarca, opanak mu spao (…) Onda smo naišli na jednu štalu, prostoriju, unutra na patosu leži čovjek odsječene glave, ruke i polnog organa. To mi se gadilo, pa sam ubrzo izišao”, rekao je svjedok.

On je dodao da je, kada je prilazio, vidio Emira Drakovca da izlazi iz te prostorije sa još dvojicom, te da je odbacio sjekiru.

U mjestu Zebina šuma (općina Foča) svjedok je, kako je svjedočio, vidio ratnog zarobljenika, pripadnika srpske vojske, svezanog za bukvu, koga su ispitivali Emir Drakovac, te njemu nepoznati vojnici iz 31. Drinske brigade, uz prisustvo Muhameda Šišića i komandanata iz Drugog bataljona.

“Mučen je da kaže gdje su minska polja. Kao što se uvijek iznuđivalo. Tukli su ga, Emir se pridružio. Drakovac. On je volio da radi takve stvari. Imao je nadimak ‘Muf’ (…) On ga je osunetio… Ovaj se derao, svjestan je bio. Mi smo se povukli”, rekao je ST-2.

Ovaj svjedok će unakrsno biti ispitan 8. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English