Gogić tvrdi da ne zna oštećene

19. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, optuženi Osman Gogić je negirao da poznaje oštećene Velimira i Miloša Čelića, koje je, prema optužnici, pretukao.

This post is also available in: English

Osman Gogić je kazao da je bio pripadnik voda Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) u Kladnju od 8. maja 1992. godine. Zadaci njegovog voda, kako je naveo, ticali su se mobilizacije i privođenja dezertera, a nisu imali veze sa civilima i ratnim zarobljenicima.

Optuženi je napomenuo da je istovremeno postojala i veća Vojna policija iz mjesta Tuholj, poznatija kao “Harisova policija”. Prema njegovim riječima, ova jedinica obezbjeđivala je lica i objekte, a njihovi policajci su dežurali i u Stanici policije u Kladnju – na spratu – gdje se nalazio komandant.

Gogiću je prezentovana knjiga dežurstva Vojne policije, prema kojoj je optuženi bio na večernjoj dežuri 22. jula 1992. godine.

“Taj datum mi je bitan za optužnicu. Iz izvještaja koji je pisao moj kolega vidi se da smo intervenisali zbog pucanjave u gradu i da smo priveli četiri lica. To je trajalo gotovo čitavu smjenu”, rekao je svjedok.

Prema optužnici, 22. jula 1992. u prostorijama škole u Stuparima Nusret Muhić je ispitivao Miloša Čelića u prisustvu Safeta Mujčinovića i Midhata Softića, koji ga je vrijeđao. Potom je Čelić odveden u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Kladanj, gdje je nastavljeno ispitivanje i gdje ga je fizički zlostavljao vojni policajac Osman Gogić, koji je tu vršio dužnost.

Optuženi Gogić je kazao da ne poznaje Miloša Čelića. On je negirao da je iko iz Vojne policije vršio dužnost u policijskoj stanici te rekao da njemu nije mogao naređenja izdavati optuženi Nusret Muhić, koga je znao iz viđenja.

Gogiću se za zločine na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te TO-a. Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

“U ratu nisam znao Nedžada, ni Ziju. Safeta i Selmana sam znao iz viđenja. Ramiza Halilovića sam znao kao policajca iz Stupara”, izjavio je Gogić, negiravši da je Vojna policija iz Stupara imala neke veze sa vodom Vojne policije iz Kladnja.

Kao svjedok Gogićeve Odbrane iskaz je dao i bivši komandir voda Vojne policije iz Kladnja Fadil Čamdžić, koji je negirao da su imali prostorije u SJB-u Kladanj.

Čamdžić je kazao da mu je poznato ime Velimir Čelić i da se sjeća da mu je javljeno da dođe po vojnika Vojske Republike Srpske (VRS).

“Otišao sam u selo Brloški Potok. Oni sjede s njim u prijatnoj atmosferi. Kažu, ima ogrebotine po licu jer se krio nekoliko dana u potocima. Rekli su mi da garantuju za njega i da ga ne vodim, a meni je lahnulo”, rekao je Čamdžić, dodavši da ne zna šta je bilo s Čelićem.

Prema optužnici, Gogić je u SJB-u Kladanj u junu 1992. zlostavljao Velimira Čelića, ali je optuženi negirao da ga poznaje.

Suđenje se nastavlja 26. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English