Nisu vidjeli civile u domu

18. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja Draganu Glogovcu za zločine počinjene na području Zavidovića, svjedoci Odbrane su izjavili da nisu vidjeli civile u domu “Franjo Herljević”.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Milijan Jelić je rekao da je 1992. godine obavljao funkciju pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Petog motorizovanog bataljona u selu Kalaiša kod Vozuće.

Jelić je ispričao da su se u julu svi pripadnici Vojne policije iz bataljona morali javiti u Doboj zbog formiranja “nekih jedinica”. Među njima je bio i Dragan Glogovac.

Svi pripadnici Vojne policije su se vratili za nekoliko dana, osim Glogovca. Svjedok je rekao da se raspitivao što je sa Glogovcem, te da je saznao da je on ostao u Doboju za njihove potrebe. Nešto kasnije ga je sreo i, kako je naveo, rekao mu je da je raspoređen u drugu jedinicu. U unakrsnom ispitivanju, Jelić je rekao da ne može tvrditi gdje se Glogovac nalazio nakon što se u julu vratio iz Doboja.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u selu Kamenica (općina Zavidovići).

U optužnici se navodi da je Glogovac bio pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Doboj” Devetog bataljona Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

Svjedok Jelić je rekao da je jednom prilikom prenoćio u domu “Franjo Herljević”, gdje je imao sastanak na kojem se raspravljalo o raspoređivanju jedinica na tom lokalitetu.

On je kazao da prilikom posjeta nije vidio nikakve tragove da je netko bio u domu. Ispričao je da su obišli sve prostorije objekta jer su čuli za neke tajne prostorije, koje nisu našli.

“Našli smo podrumske prostorije čiste i netaknute”, rekao je Jelić.

Jelić i svjedok Desimir Savić su kazali kako ne znaju da su ikakve izbjeglice ikada bile u domu “Franjo Herljević” niti u selu Kamenice.

Svjedok Desimir Savić, koji je 1992. godine bio u sastavu izviđačkog voda Petog motorizovanog bataljona, također je naveo da je vojna policija otišla za Doboj. On je istakao da su se vojni policajci vratili za nekoliko, a Glogovac za 15 dana. Prisjetio se da je bio u novoj maskirnoj uniformi.

Savić je ispričao da je polovinom jula prespavao u vikendici koja se nalazila u blizini tog doma, te da je Glogovac tada bio u vojnoj policiji koja je obezbjeđivala zgradu.

On je kazao da “nikada ništa luksuznije nije vidio”.

Na pitanje Tužilaštva, svjedok je rekao da nije ulazio u podrum doma “Franjo Herljević”, te da u tom trenutku osim njih nije nitko drugi bio u zgradi.

Suđenje se nastavlja 25. februara.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English