Mlaćenje stolačkih “kapitalaca”

18. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o hapšenju i premlaćivanju u zatvoru u ovom gradu.

This post is also available in: English

Svjedok Mehmed Kapić kazao je da je u maju 1993. godine uhapšen kao direktor stolačke Koštane bolnice.

Odmah nakon hapšenja sproveden je u zatvor.

Desetak dana je bio u Čapljini, nakon toga u Gabeli, odakle je prebačen u zatvor u Ljubuškom. Odmah po dolasku je pretučen.

“Izmlatio me je čovjek koji je rekao da se zove Ivan Krstitelj. Na sebi je imao ogroman križ. Mlatio me je nogom po cjevanicama”, kazao je svjedok, koji je, kako je napomenuo, nakon toga prebačen u samicu.

Izjavio je da je prepoznao mnogo ljudi iz Stoca, a oni viđeniji – “kapitalci”, kako su ih nazivali stražari – bili su odvojeni od ostalih. Batine je dobijao svakodnevno.

“Hrana je bila užasna. Konzervica i tanka šnita. Tražio sam da mi daju još hljeba. Pretukli su me jer nisam rekao ‘kruh’, nego ‘hljeb’”, ispričao je Kapić, dodavši da je ćelija bila puna miševa, na koje se kasnije navikao pa su mu se uvlačili i u nogavice.

Poslije je, kako je dodao, prebačen u podrumsku prostoriju punu vode. Soba je imala prozor u ravni s tlom.

“Tu nas je bilo četvero. Onda dođu stražari i odozgo mokre po nama kroz taj prozor”, prisjetio se svjedok.

Dok je bio u samici, kako je naveo, najčešće ga je tukao Nedjeljko Matić zvani Nedo.

“On me je tjerao da se namjestim. Onda me je udarao nogom. Rekao je da je karatista i da na meni održava formu”, prisjetio se Kapić.

Nakon što je pao u nesvijest, prestali su ga tući. Premlaćivanja su se nastavljala, ali je Kapić, kako je kazao, nakon dva-tri udarca počeo glumiti nesvijest kako bi udaranje prestalo. Matić je jedno veče doveo oca kod Kapića na pregled kičme, a onda ga je sutra opet pretukao.

On je rekao da je, želeći izaći iz samice, tražio sastanak sa upravnikom Ivanom Kraljevićem, kojeg je poznavao odranije. Kraljević ga je primio nakon dvadesetak dana.

Svjedok ga je zamolio da se prema njemu ponašaju bolje, kazavši mu kako trebaju ostati ljudi, jer će rat stati i opet će se sretati.

“Rekao mi je da se više nikada nećemo sresti”, naveo je Kapić.

Ivanu Kraljeviću se sudi s Matom Jelčićem, Slavkom Skenderom, Stojanom Odakom, Vicom Bebekom, Vinkom Radišićem i Draganom Milošem. Oni su optuženi za držanje civila i ratnih zarobljenika u neuslovnim prostorijama i za njihovo mučenje i zlostavljanje.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici zatvora u Ljubuškom, a ostali optuženi stražari.

Jedini koji je pomagao zatvorenicima, prema svjedoku Kapiću, bio je Dragan Miloš. Kako je svjedočio Kapić, Miloš im je krišom donosio hranu i pomogao da se okupaju kada upravnik nije bio u zatvoru. Slavko Skender, koji je zamijenio Kraljevića, popravio je uslove u zatvoru.

“Okrečio je ćelije, dezinficirao, otjerao miševe… Bilo je bolje kada je on došao”, zaključio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English