Potjernica za Senadom Šabićem

17. Februara 2016.00:00
Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Senadom Šabićem nakon što se nije pojavljivao u postupcima pred ovim sudom.

This post is also available in: English

Šabić, koji je optužen za davanje dara sudiji Suda BiH Azri Miletić i pravosnažno osuđen za trgovinu drogom, bio je pod mjerom zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Početak suđenja Šabiću i drugim optuženim za korupciju u pravosuđu odgađan je dva puta u decembru prošle godine zbog njegovog nedolaska.

Njegov branilac Husein Mušić tada je rekao da je njegov branjenik nedostupan na telefon i da ima posredne informacije da je našao posao u inostranstvu.

Šabić je nakon pokretanja istrage u ovom predmetu bio uhapšen krajem februara prošle godine, a poslije je pušten da se brani sa slobode.

Šabić se nije pojavio pred Sudom BiH ni 6. novembra 2015. godine, kada mu je Apelaciono vijeće u drugom predmetu izreklo desetogodišnju kaznu zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge.

Odbrana je tada navela da Šabić nije došao na presudu jer se ne osjeća dobro.

Posljednji put on se u Sudu BiH pojavio 4. novembra prošle godine, na ročištu u predmetu u kojem je optužen s Azrom Miletić i Ramom Brkićem za primanje, odnosno davanje dara.

Prema optužnici, Brkić i Šabić su obećali Miletićki novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u predmetu u kojem im je suđeno za trgovinu drogom i zloupotrebu položaja.

Presudu u ovom predmetu donijelo je drugo vijeće nakon što je Miletić suspendovana.

Marija Taušan


This post is also available in: English