Počelo suđenje Mati Baotiću

16. Februara 2016.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje Mati Baotiću za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. godine na području Orašja.

This post is also available in: English

Baotić je optužen da je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao zapovjednik logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, više puta silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Baotić u noći s 10. na 11. maj 1992. godine – nakon što joj je uhapsio muža – oštećenu odvezao u kuću i naredio joj da se skine. Potom ju je zajedno sa Perom Vincetićem, tadašnjim zapovjednikom Vojne policije 106. brigade HVO-a, naizmjenice silovao.

Kako se dodaje, sutradan je oštećenu odvezao na granicu sa Mađarskom i naredio joj da se ne vraća. Oštećena je ostala u drugom stanju, a trudnoću je prekinula tokom boravka u izbjeglištvu.

Tužilaštvo BiH je protiv Vinecetića podiglo optužnicu 2010. godine za zločine počinjenje u Orašju, ali je on nedostupan pravosudnim organima BiH.

Prema optužnici, Baotić je silovao još dvije žene te mučio, zlostavljao i premlaćivao veći broj osoba srpske nacionalnosti zatočenih u Donjoj Mahali.

U uvodnoj riječi tužilac Milanko Kajganić je rekao da će za dokazivanje optužbi pozvati 24 svjedoka. Naglasio je da je samo jedan oštećeni imao status ratnog razobljenika, dok su svi ostali imali status civila.

Braniteljica Irena Pehar je izjavila da će Odbrana materijalnim dokazima i svjedocima dokazati da su navodi u optužnici netačni.

Prvi svjedok Tužilaštva saslušan je bez pristustva javnosti zbog zaštite privatnosti.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English