Bez prisustva optuženog

16. Februara 2016.00:00
U Sudu BiH je odgođena statusna konferencija za zločin počinjen u Bužimu jer se nije pojavio optuženi Mehmed Alešević.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji je vještakinja medicinske struke trebala dati nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Aleševića. Međutim, zbog toga što on nije bio prisutan, konferencija je odgođena.

Odbrana Aleševića je kazala da je njihov branjenik u teškom zdravstvenom stanju i da se nalazi na liječenju u Sloveniji.

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla da je vještačenje urađeno po podacima supruge optuženog, zatraživši da se uradi timsko vještačenje.

Sudsko vijeće je zatražilo da se Tužilaštvu BiH dostavi sva medicinska dokumentacija.

“Tužilaštvo BiH će kontaktirati bolnicu u Sloveniji da vidi da li on zaista može pristupiti na sud. Možete poslati SIPA-u (Državnu agencije za istrage i zaštitu) ili da vi odete u Sloveniju”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić.

Zajedno sa Aleševićem, optuženi su Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić, te Samir i Husein Isaković.

Na teret im je stavljeno da su od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Iduće ročište zakazano je za 1. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English