Vidio ubistvo oca

15. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako mu je oca upucao Mile Kokot, koji je pred dvorište njihove kuće u Fajtovcima (općina Sanski Most) došao sa Goranom Mrđom.

This post is also available in: English

Almaz Cerić je rekao kako je u maju 1992. godine iz Banje Luke s roditeljima otišao u Fajtovce, gdje je stanje bilo “zategnuto”.

Cerić se prisjetio kako je 25. jula 1992. bio u kući s majkom, ocem i komšinicom, a kroz prozor je vidio kako se približavaju Mile Kokot i Goran Mrđa.

Prema svjedoku, njegov otac Tahir je kazao ukućanima da se sklone pod stepenište, i otvorio vrata Kokotu i Mrđi.

“Vidio sam Mileta Kokota kako drži pušku uperenu u oca”, izjavio je Cerić i dodao da je zatim čuo pucanj.

Svjedok je rekao da je vidio kako mu otac pada na zemlju, nakon čega je on s majkom i komšinicom istrčao iz kuće te su odvukli oca na drugu stranu dvorišta.

U pomoć su pritekle komšije, prisjetio se Cerić, dodavši da je jedan od njih po imenu Dejan predložio da se njegov otac sanitetskim vozilom odveze u Palanku po pomoć.

Dok su ga unosili u auto, kako je kazao Cerić, otac je rekao: “Dejane, ubi me Mile Kokot.”

Cerić je izjavio da je njegovog oca amidža odvezao u Prijedor, a narednog dana mu je javljeno da nije preživio.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Cerić je pojasnio da Goran Mrđa nije bio pored Kokota u trenutku pucanja.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 22. februara, kada će biti saslušana dva vještaka.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English