Optuženi nije maltretirao zarobljenike

15. Februara 2016.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je u ljeto 1992. godine vidio optuženog Željka Stanarevića sa zarobljenicima u blizini mosta na Štrbačkom buku (općina Bihać).

This post is also available in: English

Svjedok Rajko Smrzlić, bivši policajac u Centru javne bezbjednosti (CJB) Ripač (općina Bihać), rekao je da je 10. ili 11. juna 1992. godine od načelnika stanice dobio naređenje da sa grupom policajaca obezbijede javni red i mir u mjestima Orašac, Čukovi i Kulen-Vakuf, jer je “krenula akcija”.

Prema njegovom iskazu, u mjestu Čukovi je primijetio barikade i vidio jedno tijelo i jednog ranjenika.

Smrzlić je kazao da je zatim s policajcima otišao do Orašca i u školi je primijetio zatvorene žene i muškarce te dosta vojske.

Svjedok se, kako je naveo, vratio nazad u stanicu, da bi narednog dana dobio informaciju da je grupa vojnika probila liniju te otišla u Doljane (općina Bihać).

“Kada samo došli, vidjeli smo da je već jedna grupa zarobljena, rekoše da je to diverzantska grupa. Bilo je oko 12-13 zarobljenika. Čuvala ih je neka vojska. Bilo je tu i vojne policije, ne znam koja je bila (…) Stanarevića poznajem. Po mom sjećanju, bio je tu”, ispričao je svjedok.

Dodao je da je nakon nekog vremena došao kamion, te da su policajci dobili naređenje da povezu zarobljenike do Ripča.

Tužilaštvo je predočilo zapisnik iz istrage od marta 2015. godine, kada je svjedok izjavio da je u blizini mosta na Štrbačkom buku primijetio grupu zarobljenika koju je čuvala Vojna policija i da je Stanarević bio tu.

Svjedok je rekao da je taj dio zaboravio da kaže, te pojasnio da je bila još jedna grupa zarobljenika u blizini mosta i da je čuo da ih je Vojna policija zarobila.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da nije vidio da Stanarević maltretira zarobljenika te da on ništa posebno nije radio.

Stanarević je optužen da je, kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u mjestu Ripač, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je rekla da će naredno suđenje biti zakazano naknadno, jer se čeka odgovor suda u Beogradu o eventualnom saslušanju dodatnog svjedoka Odbrane putem videolinka.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English