Optuženi kao zaštitnik

12. Februara 2016.00:00
Zaštićeni svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području Teslića je izjavio da ga je optuženi Pero Radišić vodio na linije u radnu obavezu, ali i da je bio njegov zaštitnik.

This post is also available in: English

Svjedok S2 je za vrijeme rata živio na području općine Teslić i bio je angažovan u radnoj obavezi. Kako je pojasnio, 1992. godine ga je angažirala Mjesna zajednica i obavljao je poslove po selima, da bi 1993. dobijao pozive od Rukometnog stadiona “Partizan”.

“Tu smo se okupljali, išlo se gdje je trebalo. Išli smo na liniju, popravljali rovove, pravili zemunice, Radišića sam upoznao u toku rata, vodio nas je na linije iz Teslića. On je bio s nama, komandovao šta ćemo raditi. Ako je bilo kakvih problema, on nas zaštiti. Pero je bio obezbjeđenje naše, naš zaštitnik”, ispričao je S2.

On je kazao da njemu nije poznato da je bilo nekih maltretiranja, niti da je optuženi Radišić nekoga maltretirao.

Svjedok je dodao da je prvi put čuo za maltretiranje kada ga je Radišić pozvao da svjedoči.

Pero Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest osoba, a veći broj ranjen.

Suđenje će se nastaviti 19. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English