Mijenjanje iskaza

10. Februara 2016.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je – suprotno navodima iz istrage – izjavio da je komanda Šestog bataljona bila u staroj školi u mjestu Petkovci.

This post is also available in: English

Tužilac je svjedoku Goranu Stojkiću predočio dva iskaza iz istrage prema kojima je rekao da je sjedište komande bilo u novoj školi.

Stojkić je kazao da prijašnji iskazi nisu tačni, da on to nije tako rekao, niti mu je jasno zašto to piše u izjavama.

On je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji su optuženi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Prethodno su, navodi se u optužnici, zarobljeni Srebreničani čuvani u novoj školi u Petkovcima.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Svjedok Stojkić, koji je bio u Šestom bataljonu, kazao je da je u julu 1995. godine bio na bolovanju, s kojeg se vratio tek krajem tog mjeseca.

Tužilac Predrag Tomić mu je ponovo predočio ranije izjave u kojima je naveo kako je “spavao na spratu škole u julu mjesecu”. Tužilac se pozvao i na dokument izviđačkog odjeljenja Šestog bataljona u kojem je, prema evidenciji, svjedok bio u jedinici u julu 1995.

Svjedok je ponovio da nije tako rekao.

Suđenje se nastavlja 17. februara.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English