Članak

Erna Mačkić za N1: Svi ratni zločini nikada neće biti procesuirani

10. Februara 2016.16:06

Osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir, preminuo je u Hagu. U aprilu prošle godine Tolimir je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima iz Srebrenice, u ljeto 1995. godine.

Dok se čeka presuda Radovanu Karadžiću, uhapšen je njegov bivši savjetnik Јovan Tintor. Jovan Tintor osumnjičen je za ratni zločin nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opštine Vogošća.

Srbija je na graničnom prijelazu Rača, policijskim službenicima Sudske policije BiH, isporučila Sašu Ćurguza, osumnjičenog za ratne zločine na području Bihaća.

U temi jutra gošča jutarnjeg programa N1 televizije bila je Erna Mačkić, glavna urednica BIRN-a za BiH.

Prošlo je više od 20 godina od početka rata, a pitanje je kada će se zatvoriti poglavlje ratnih zločina?

Mislim da nikada neće biti procesuirani svi zločini s prostora BiH, ali i ostalih dijelova bivše Jugoslavije. Osuđenici umiru na izdržavanju kazne, neki na putu za izdržavanje, neki i prije presude. To je životni slijed događaja. I na taj način se osjeti koliko je pravda spora“, istakla je Mačkić.

Uzrok smrti Zdravka Tolimira još nije poznat i to još jedan slučaj gdje optuženi nije dočekao kraj presude.

On je osuđen na doživotni zatvor. Jučer je naređena detaljnija istraga njegove smrti, što je uobičajena procedura kako bi se Haški tribunal ogradio od neprirodne smrti“, rekla je Mačkić i dodala da je ovo 12 slučaj smrti u pritvorskoj jedinici. “Bilo je puno slučajeva u BiH gdje su preminule osobe koje nisu dočekale presudu.

Slobodan Milošević nije dočekao ni presudu. Za mjesec dana bi trebala biti izrečena prvostupanska presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Po istoj optužnici, još traje i postupak protiv Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske RS-a.

Vrlo je teško reći da li će to neko doživjeti. Mi raspolažemo sa informacijama da je zdravstveno stanje Ratka Mladića često kritično jer je do sada imao dva moždana udara. S druge strane Karadžiću slijedi prvostepena presuda, pa žalbeni dio, a onda drugostepena presuda. Sve to može trajati još dvije godine“, kazala je glavna urednica BIRN-a.

Dok se čeka presuda Radovanu Karadžiću, uhapšen je njegov bivši savjetnik Јovan Tintor. Predat je Sudskoj policiji BiH, a državno tužilaštvo će za njega uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora. Jovan Tintor osumnjičen je za ratni zločin nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opštine Vogošća.

Mnogo je hapšenja i optuženih za ratne zločine u BiH. Ne bih ulazila u tužilački posao, ali stvari se pomiču ka boljem. Ipak, mislim da nikada nećemo imati sve procesuirane osobe“, rekla je gošća Novog dana.

Državno tužilaštvo sumnjiči Sašu Ćurguza da je za vrijeme rata – u ljeto 1992. godine, u okviru širokog i sistemskog napada, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva, na širem području Bihaća, zajedno sa ostalim pripadnicima Vojne policije odveo 10 zatvorenika civila, koji su nakon toga ubijeni, a njihova tijela bačena u jamu.

On je svjedočio ranije u korist jednog optuženog i govorio o toj jami, tako da je bilo logično da će i on biti osumnjičen. Bitno je da se slučajevi procesuiraju“, rekla je Mačkić.

Ona je rekla da su pred Sudom BiH krajem prošle godine bile 124 osobe optužene za ratne zločine.

Ukoliko je složenija optužnica i ukoliko postoji 10 tačaka optužnice, to je deset različitih djela i sve je potrebno dokazati. Za sve to je potrebno dosta vremena.”

Haški tribunal pustio je na slobodu Vojislava Šešelja. Obrazloženje je bilo da se radi o zaštiti njegovog zdravstvenog stanja, no Šešelj od tada vrlo agilno i javno radi na svom političkom projektu, koristi se huškačkom retorikom, a čak je bio i u riality showu.

Njegov slučaj je veoma specifičan. Kada je pušten, iz Haaga je predstavljeno tako kao da su njemu odbrojani dani, međutim slika izgleda drugačije. Neuobičajeno je zašto se toliko godina čeka na presudu u koliko se sudija upoznaje s predmetom i presudom. Ovo je mogu reći otezanje Haškog tribunala u Šešeljevom slučaju“, mišljenja je Mačkić.

    Autor Detektor