Tužilaštvo će tražiti pritvor za Tintora

9. Februara 2016.00:00
Državno tužilaštvo namjerava zatražiti određivanje jednomjesečnog pritvora za Jovana Tintora, osumnjičenog za zločine počinjene na području Vogošće.

This post is also available in: English

Tintor je uhapšen u ponedjeljak na graničnom prelazu Rača sa Srbijom po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

Tužilaštvo BiH Tintora sumnjiči za zločin protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Vogošća i okoline.

Predsjednica Udruženja “Porodice nestalih općine Vogošća” Ema Čekić nakon hapšenja je kazala da je zadovoljna što će doći do procesuiranja jednog od najviše rangiranih službenika Srpske demokratske stranke (SDS).

“Toliki su se zločini desili na području Vogošće i sretna sam da je došlo vrijeme da se hapse najodgovorniji. Nadam se samo da nakon suđenja nećemo imati situaciju da se osudi na malu kaznu ili da se oslobodi i cijeli predmet radi statistike”, rekla je Čekić.

S druge strane, jedan od Tintorovih kolega iz SDS-a, Momčilo Krajišnik, kazao je za BIRN – Justice Report da “nikada nije čuo da je Tintor učestvovao u bilo kakvim zločinima”.

“Znam da je on bio na području Vogošće jedan od odgovornih, ali nikada nisam čuo za zločine. Mislim da je do hapšenja došlo jer su iz Haaga poslate instrukcije pravosuđu u BiH da završi posao, a lično vjerujem da će Tintor biti oslobođen”, rekao je Krajišnik.

Haški tribunal je Krajišnika 2009. osudio na 20 godina zatvora za zločine u BiH, ali je nakon izdržane dvije trećine kazne pušten na slobodu.

Denis Džidić


This post is also available in: English