Slučajno u istom kamionu

8. Februara 2016.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Željko Stanarević je rekao da u ljeto 1992. godine nije učestvovao u napadima na Ljutočku dolinu (općina Bihać), te da je zatvorenike iz logora u Ripču vidio samo jedne prilike kada se “slučajno vozio istim kamionom”.

This post is also available in: English

Stanarević je kazao da je u aprilu 1992. godine mobilisan kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) te da je bio na Tihotini (općina Bihać), a u junu je prešao u kasarnu Račić.

Za vrijeme napada na Ljutočku dolinu 11. juna 1992. godine, rekao je, bio je na obezbjeđenju na Gorjevcu. Poslije pogibije brata, kako je pojasnio, prebačen je na punkt Užljebiće.

“Kada sam bio u Užljebićima, čuo sam da je bilo zatvorenika u IMT servisu u Ripču”, izjavio je optuženi.

Kada su mu smjene završavale, Stanarević je, kako je kazao, išao kući u selo Lipa. Na upit kako se vraćao kući, odgovorio je da se snalazio i da je jedne prilike od punkta Užljebići do Ripča išao kamionom koji vozi hranu.

Ispričao je da je tada u Ripču čuo da Vojna policija iz IMT servisa vozi zarobljene muslimane na razmjenu.

“To je bilo oko 20 dana od bratove smrti. Bio je kamion parkiran ispred servisa. U krugu sam sreo dvojicu i pitao ih je li idu na razmjenu. Kažu, idu, ali samo čekaju papire od civilne policije. Na kamionu su bili ‘natovareni’ zatvorenici u sjedećem i ležećem položaju, zavezani”, izjavio je Stanarević, istaknuvši da nije učestvovao u tome.

Prema njegovim riječima, Ratko Mihajlović mu je rekao da može ići za zatvorenicima. Išao je, kako je pojasnio, do sela Gorjevac kada je kamion skrenuo prema Hrgaru i on je sišao i otišao kući.

Stanarević je kazao da je imao svoje oružje, automatsku pušku.

Prema optužnici, Stanarević je kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade VRS-a, učestvovao u progonu bošnjačkih civila. Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripču.

Svjedok Selver Vojić, koji je predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Bihać, rekao je da optuženog Stanarevića poznaje od prije rata. Pojasnio je da je razgovarao sa očevicima o tome ko je dolazio u logor Ripač, tukao i premlaćivao zatvorenike. Međutim, tvrdi da niko nije spominjao Stanarevića iako su ga znale i žrtve i porodice.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je kazao da saznanja ima isključivo od preživjelih u logoru i od porodica poginulih. Dodao je da, prema saznanjima koje on ima, Stanarević nije bio kod jame Bezdana na Hrgaru.

Suđenje se nastavlja 15. februara, kada će biti saslušati dodatni svjedok Tužilaštva BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English