Prihvaćen novi sporazum Lipovca

8. Februara 2016.00:00
Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u Derventi 1992. godine, koji je Damir Lipovac sklopio sa Tužilaštvom BiH.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za sutra, 9. februara.

U skladu sa sugestijama Sudskog vijeća, stranke su 4. februara dostavile novi sporazum kojim je predložena kazna od šest i po do osam godina zatvora. U ostalom dijelu, sporazum je neizmijenjen.

Prvobitnim sporazumom, koji je postignut u decembru, bila je predložena kazna od šest godina, što je Vijeće ocijenilo nedovoljnim ukoliko se “uzme u obzir da su dvije osobe ubijene, a dvije ranjene”.

Tužilac Milorad Barašin je kazao da je prilikom predlaganja kazne Tužilaštvo cijenilo više olakšavajućih okolnosti.

“U to vrijeme, optuženi je bio mlad. Prilikom pregovaranja, pokazao je određenu korektnost i izrazio je kajanje”, rekao je Barašin.

Branilac Davor Šilić je napomenuo da je optuženi porodičan čovjek, otac troje djece.

“Još jedanput izražavam kajanje žrtvama”, kazao je Lipovac, koji je uhapšen u Holandiji u maju 2014., a BiH izručen u novembru prošle godine.

Tužilaštvo BiH je 2008. optužilo Lipovca da je učestvovao u ubistvima, zlostavljanjima i pljačkanju civila srpske nacionalnosti u logoru u mjestu Poljari u junu 1992. godine.

Prema optužnici, on je u to vrijeme bio pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Derventi i komandant logora koji je formiran u osnovnoj školi u Poljarima.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English