Cijelo selo pričalo o ubicama

8. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako su svi u selu Lokanj znali za pobijene Bošnjake iz Teočaka koji su zarobljeni tokom borbi.

This post is also available in: English

“Pobijeni su negdje u šumi, iznad kuće Dragana Marjanovića”, ispričao je svjedok Dragan Manojlović nakon što je opisao događaje u selu koji su prethodili zarobljavanju, kako je rekao, “muslimana kojih je bila puna šuma”.

Zarobljene Bošnjake je, kazao je Manojlović, vidio na njivi. Čuvala ih je policija, koja nikome nije dopuštala da priđe zarobljenima.

“Bilo ih je desetak, bili su na koljenima. Ne znam da li su bili vezani, nisam to mogao vidjeti, ali su im ruke bile iza leđa”, ispričao je Manojlović. Kasnije je čuo da su zarobljeni pobijeni, napomenuo je, ali nije vidio ubistva niti zna ko je to učinio.

“Kasnije sam čuo da su ti muslimani ubijani i kod crkve. Svi su pričali o tome, pričalo se i ko je ubijao. Ja ne bih o imenima, nisam vidio pa ne želim pričati šta sam čuo”, dodao je svjedok, dodavši da je bio pripadnik Lokanjske jedinice.

Optuženi Slavko Perić bio mu je, kako je opisao, “nekakav komandir”, te nastavio: “Njega niko nije slušao, ni vojnici, ni pozadina, ni kuhinja. Tada se u selu pričalo, a priča se i danas, da je Slavku namješteno da ga baš taj dan kada je bio napad imenuju za komandira jedinice.”

Za zločin u selu Lokanj kod Zvornika, pored Slavka Perića, sudi se i Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću, Cvjetku Popadiću i Mići Manojloviću. Na teret im je stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine.

Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je njih 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Tužilaštvo je svjedoka pitalo za velike razlike u iskazu koji je dao tokom istrage i onoga što je iznio na suđenju. Podsjetili su svjedoka kako je u istrazi kazao da je “muslimane ubijao Mićo Tomić, za kojeg je čuo da je radio strašne stvari”, kao i da je spomenuo Gordanu Lazarević, koja je “u magazinu ispitivala zarobljene ko joj je ubio muža te kasnije tražila da ih se pobije”.

Svjedok je izjavio kako su u njegov iskaz ubačene stvari koje nije rekao te da ga je istražiteljima dao pod pritiskom.

“Gurali su mi papir, pitali za neke ljude. Kazali su mi da i mene sumnjiče za odvođenje osam muslimana. To o čemu sada govorite ja nisam nikada izjavio”, odgovorio je Manojlović.

Drugi svjedok Tužiteljstva, zaštićeni svjedok S-7 odustao je od mjera zaštite. “Ne trebaju mi više, cijelo selo zna da sam zaštićeni svjedok”, kazao je, zatraživši pomoć advokata prilikom davanja iskaza, kako sebe ne bi izložio krivičnom gonjenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar.

Nedim Hasić


This post is also available in: English