Spasio ga optuženi Hodžić

5. Februara 2016.00:00
Svjedočeći u korist Odbrane Nedžada Hodžića, optuženog za zločin počinjen na području Kladnja, svjedok Zdravko Martinović je ispričao da ga je optuženi spasio u avgustu 1992. godine, kada je na punktu kod Đurđevika (opština Živinice) bio legitimisan.

This post is also available in: English

Martinović je kazao da je u avgustu 1992. otišao u stanicu milicije u Stuparima (opština Kladanj), gdje su svi Srbi morali da se registruju.

“Na televiziji je rečeno da svi Srbi idu u SUP (Sekretarijat unutrašnjih poslova) da se popišu. Prijavio sam se i tu bio zatvoren dva dana”, objasnio je Martinović i dodao da za to vrijeme nije bio maltretiran i da su mu davali hranu.

Kako je kazao, nakon dva dana se vratio u Živinice, gdje je sa ženom živio tokom rata. Na povratku je auto u kojem su ga vozili pripadnici SUP-a iz Stupara zaustavljen na punktu kod Đurđevika.

“Petnaest maskiranih vojnika nas je zaustavilo i tražilo lične karte. Jedan od njih, kada je vidio da sam Srbin, krenuo je da me izvlači iz auta. Tada me je Nedžad Hodžić, koji je bio sa mnom u autu, spasio”, ispričao je svjedok.

O Hodžiću, kako je dodao, ništa loše nije čuo.

“Moji su tokom rata u Stuparima živjeli u zgradi prosvjetnih radnika. Sjećam se da mi je otac govorio da su se sigurnije osjećali kad ih je Nedžad čuvao”, rekao je Martinović.

Hodžiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Osmanom Gogićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Na današnjem ročištu, iskaz je dao i Zijad Herić koji je, kao rezervni policajac, radio sa optuženim Hodžićem u SUP-u u Stuparima.

On je potvrdio kako nije nikada čuo da je Hodžić bilo koga maltretirao.

“Znam da je radio na obezbjeđivanju zgrada prosvjetnih radnika u kojima su bili Srbi za vrijeme rata, ali nikada od tih ljudu ništa loše o Nedžadu nisam čuo”, kazao je Herić.

Saslušanjem ovih svjedoka završen je dokazni postupak optuženog Nedžada Hodžića. Naredno ročište zakazano je za 19. februar, kada će optuženi Osman Gogić svjedočiti u svoju korist.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English