Potvrđeno deset godina Maciću

4. Februara 2016.00:00
Apelaciono Vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Ibro Macić osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Konjica.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom iz aprila 2015., Macić je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Proglašen je krivim da je 13. juna 1992. godine, sa još 15 pripadnika Armije BiH (ABiH), došao u selo Blaca kod Konjica, gdje je u kući Milutina Kuljanina, s još jednom osobom pucao u pravcu četiri starice srpske nacionalnosti.

Tada su ubijene Ana i Danica Kuljanin, te Cvjeta i Jelka Kilibarda, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Po sedam tačaka optužnice, Macić je, kao pripadnik Vojne policije ABiH, proglašen krivim što je 1993., kao čuvar u logoru “Musala”, učestvovao u maltretiranju, fizičkom, psihičkom te seksualnom zlostavljanju zatvorenika srpske i hrvatske nacionalnosti.

Apelaciono vijeće je, kako se navodi u saopćenju Suda BiH, odbilo žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane. Tužilaštvo BiH je u žalbi zatražilo da se optuženom Maciću izrekne kazna zatvora u dužem trajanju. Odbrana optuženog žalila se sa prijedlogom da se Macić oslobodi ili da se presuda ukine i obnovi proces.

Džana Brkanić


This post is also available in: English