Jastrebovi u zatvoru

4. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom, označio je Stojana Odaka kao jednog od “jastrebova” koji su zatočenike maltretirali i tukli kad god je za to bilo prilike.

This post is also available in: English

“Stole i Nedo su bili najgori. Njih dvojica su bili glavni problem svih zatočenika u Ljubuškom”, kazao je zaštićeni svjedok S-1, koji je u zatvor u Ljubuškom doveden nakon što su ga vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili u Mostaru.

On je rekao da mu je Ivica Kraljević, kojeg je poznavao odranije, u kancelariji rekao da je od danas on šef. Tu je, kako je naveo, bio i surovo mučen.

“U kancelariji su bili Kraljević i još tri osobe. Ivica je izašao i rekao im da završe posao. Dvojica su me žicama prikopčala na akumulator. Držali su mi glavu, napunili uši vodom i spojili žice. Bili su to užasni bolovi, mislim da mi je voda u ušima prokuhala”, ispričao je S-1.

S Kraljevićem je S-1 razgovarao nekoliko puta.

“Pitao me je može li mi šta učiniti. Zatražio sam cigaru. Dao mi je, ali mi nije dao šibicu. Da se ne zapalim, kazao je i otišao. Znao me je odvesti u kancelariju, sjediti preko puta mene i šutjeti po pola sata. Nakon toga su me vraćali u ćeliju”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša za zločine počinjene u Ljubuškom.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno preko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Oni su optuženi da su zarobljene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Opisujući uslove u zatvoru stravičnim, S-1 je naveo kako su nuždu morali vršiti u kese, da nije bilo vode, te da su im se pod glavama kotili miševi. “Meni se međunožje ucrvalo, nisam pio vodu da bih je imao da to nekako očistim”, dodao je on.

Maltretiranja su, kako je svjedok kazao, bila svakodnevna.

“Stole, Nedo i neki Šantić su bili najgori. Odak je bio kao bijesan pas, kad god me je vidio, udario me je. Naređivao nam je da za 11 sekundi izađemo iz ćelije, natočimo vodu, istresemo mokraću iz flaše i vratimo se”, prisjetio se S-1, dodavši da ga je Odak istukao nogama i rukama kada ga je natjerao da u dvorištu pokupi čikove.

Odakova Odbrana je rekla da je S-1 u ranijim iskazima naveo da ne zna Odakovo puno ime i prezime.

“Nisam ih znao odranije. Znao sam im samo nadimke u zatvoru. Kasnije su mi ljudi ispričali ko su”, pojasnio je S-1, koji je, pokazujući na Odaka u sudnici, kazao da je to “Stole”.

S-1 je ispričao i o tome šta su “Nedo” i “Stole” radili dvojici zatočenika, zaštićenih svjedoka Tužilaštva. “Bili su u ćeliji do mene. Sve sam čuo. Sram me je i ispričati šta su im radili. Muškarci jedan drugom to ne rade bez velike prisile”, kazao je S-1.

Navodeći kako su se uslovi u zatvoru popravili nakon što je za upravnika došao Slavko Skender, S-1 je istakao: “Ako je iko u toj strahoti bio dobar, to je bio Dragan Miloš. On nas je štitio. Postili smo i htjeli smo prekinuti post jer smo saznali da ćemo zbog posta dobiti batine. Počeli smo jesti i to je razbjesnilo Stoleta i ostale. Miloš nas je spasio od pogibije”.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar.

Nedim Hasić


This post is also available in: English