Tražio zatvorenike za prinudni rad

3. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, vojni vještak Tužilaštva BiH potvrdio je da je optuženi Mile Puljić tražio izvođenje zatočenika iz logora Heliodrom radi obavljanja prinudnih radova.

This post is also available in: English

Vještak Zemir Sinanović je rekao da se među brojnim zahtjevima za izvođenje zatočenika nalaze i oni koje je slao Puljić kao komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

On je zaključio da se kao autoritet za izvođenje zatočenika iz Heliodroma pojavio Zlatan Mijo Jelić, nakon što je 6. avgusta 1993. godine sa pozicije komandanta Vojne policije postavljen na čelo Obrane grada Mostara.

Sinanović je naveo da je upravnik Heliodroma odobravao zahtjeve Jelića za izvođenje zatvorenika, iako je u jednom trenutku alarmirao nadležne da se neki zatvorenici ne vraćaju, što nije prekinulo tu praksu.

Prema Sinanoviću, ove procedure nisu bile u skladu sa pravilima, jer Heliodrom nije bio pod kontrolom predstojnika Ureda za obranu kao osnivača ovog centra.

Vještak je objasnio da je Puljić sa nivoa bataljona svaki zahtjev morao uputiti komandi Druge brigade, a ne da je preskače i obraća se Obrani grada Mostara kao višem nivou.

Puljića optužnica tereti da je zahtijevao izvođenje zatvorenika na prinudne radove i u živi štit u periodu od maja 1993. do marta 1994. godine. Prema optužnici, na prinudnim radovima i u živom štitu poginulo je 11 civila, 73 su ranjena, a 15 su zlostavljali pripadnici Druge bojne. Protiv Jelića je Tužilaštvo takođe podiglo optužnicu za zločine u Mostaru, ali je on nastanjen u Hrvatskoj.

Na pitanje tužiteljice Remzije Smailović da li je Druga bojna učestvovala u masovnom progonu – hapšenju i odvođenju Bošnjaka od 9. maja 1993. godine, vještak Sinanović je odgovorio da su u toj kampanji učestvovale sve jedinice na tom području.

Prema vještaku, na području Mostara je na malom prostoru djelovalo mnoštvo jedinica. Upitan ko je bio pretpostavljen antiteroristističkim grupama (ATG) i drugim jedinicama, Sinanović je rekao da su sve one stavljene pod kontrolu Obrane grada Mostara kada je ona formirana.

“Vidjelo se da su ATG jedinice pomalo djelovale kao otrgnute, ali formalno su bile potčinjene Operativnoj zoni Jugoistočna Hercegovina, odnosno jedno vrijeme Jeliću”, kazao je vještak.

On je Puljićevu Drugu bojnu nazvao pesnicom Druge brigade, navodeći da je u jednom trenutku bila ojačana dijelovima Hercegovačke brigade i Vojne policije.

Vještak je napomenuo da je dužnost komandanta ne samo da izdaje naređenja već i da prati njihovu realizaciju, kako bi imao kontrolu. U konkretnom slučaju, s obzirom na hapšenja i odvođenja na radove, Sinanović je rekao da kontrola nije bila dovoljna, kao ni da su postojale prijave zbog zločina.

“Kontrola je jedna vrsta prevencije, da se ne dešavaju propusti. Ako to nije činjeno, onda je to sadejstvo”, kazao je Sinanović.

Odbrana Puljića će unakrsno ispitati vještaka 24. februara.

Marija Taušan


This post is also available in: English