Članak

Svjedok nije čuo za stradanje u Ripaču

1. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bihaća, svjedok Odbrane je rekao da nije čuo za stradanje u Ripaču.

This post is also available in: English

Svjedočeći videovezom iz Beograda, svjedok Odbrane Saša Ćurguz je kazao da je u periodu od juna do jula 1992. godine bio u Vojnoj policiji 15. lake bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a da je kasnije prešao u izviđački vod.

Ćurguz je rekao da nije viđao optuženog Stanarevića u vojnoj policiji, ali da ga je ponekad viđao u vojnom kamionu koji se koristio za prevoz u Hrgar.

Na pitanje Odbrane, Ćurguz je odgovorio da nikada nije čuo za bilo kakve priče koje se vezuju za optuženog, kao ni da nikada nije čuo da je nastradao neko od “vojnika u Ripaču”.

Ćurguz je svjedočio u korist Odbrane Željka Stanarevića, kojem se sudi da je, kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu bošnjačkih civila. Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču.

Tužilaštvo je Ćurguza pitalo o svjedoku S-1, nekadašnjem pripadniku vojne policije, koji je ranije na suđenju govorio o odvoženju kamionom do 15 ljudi iz Ripača do određene šumice, gdje je čuo rafal i galamu, te vidio dva do tri mrtva tijela. On je rekao da je na kamionu i nakon što su se zaustavili vidio optuženog, te “Pigu i Ćurguza”.

Ćurguz je rekao da je svjedoka S-1 viđao u društvu nadređenih vojne policije, koji su imali pravo izdavanja naredbi vojnoj policiji.

Odbrana je ranije zatražila svjedočenje Dragana Dopuđe, kojeg Tužilaštvo BiH optužilo zajedno sa Stanarevićem, koji živi u Srbiji. Sudsko vijeće je obaviješteno iz Beograda da Dopuđa ne može svjedočiti, jer se ranije nalazio u istom krivično pravnom postupku sa optuženim Stanarevićem.

Svjedok Ćurguz je rekao da poznaje Dragana Dopuđu, ali kako misli da on nije učestvovao u napadima jer se nije o tome pričalo.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. februar.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English