Pomoć stradalom komšiji

1. Februara 2016.00:00
Svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su kako su 1992. godine pokušali pomoći stradalom komšiji Tahiru Ceriću u selu Fajtovci (općina Sanski Most).

This post is also available in: English

Dejan Šajinović se prisjetio kako je u ljeto 1992. godine nakon povratka iz vojne akcije bio ispred zgrade u Fajtovcima i da se čula pucnjava koja je “bila bez veze”, odnosno da se radilo o šenlučenju i pucanju u zrak.

Svjedok je kazao da je čuo iza zgrade kako komšija Tahir Cerić doziva komšije upomoć.

“On je ležao u dvorištu kraj kuće. Vidio sam da je ranjen u predjelu stomaka”, rekao je Šajinović, dodavši da je zaustavio sanitetsko vozilo koje je naišlo u tom trenutku.

Svjedok je objasnio da je pozvao najboljeg prijatelja Nenada Vukšu da ide s njim i ranjenim do mjesta Lušci Palanka, gdje je Cerić pregledan, te upućen dalje na operaciju.

On je istakao da je vozilo krenulo u pravcu Banje Luke, da su Vukša i on izašli u Fajtovcima, gdje je ušao Cerićev brat.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedok je kazao da je Cerić bio živ i jaukao sve vrijeme, ali da nisu uopšte razgovarali. On je rekao da ne zna kako se desilo ranjavanje, te da se poslije pričalo da je podlegao.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Nenad Vukša potvrdio je da ga je Dejan Šajinović pozvao da mu pomogne s komšijom. Vukša je rekao da je vidio Cerića kako leži pored kuće, istaknuvši da “nije tačno vidio da li je ranjen i da je kukao da je loš”.

Na predočenu izjavu iz istrage prema kojoj je kazao da je Cerić bio ranjen, Vukša je pojasnio da je vidio “kao neke tačkice”.

On je također naveo da su sanitetskim vozilo otišli do Lušci Palanke i u povratku izašli u Fajtovcima, a da je sa ranjenim nastavio njegov brat.

Svjedok je dodao da je Cerić bio u svjesnom stanju i da mu je, nazivajući ga po nadimku, rekao: “Borin, pomozi.”

Vukša je kazao da je tek nakon mjesec dana saznao da je Cerić umro, te da nije došao do saznanja ko je u njega pucao.

Suđenje će se nastaviti 8. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English