Članak

Krajem mjeseca završne riječi na suđenju Svenu Alkalaju

1. Februara 2016.00:00
Završne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane bivšeg ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja u Sudu BiH bit će iznesene 22. februara.

U Sudu BiH završen je dokazni postupak na suđenju Svenu Alkalaju, optuženom da je nezakonito odobrio novčanu nagradu zamjenici vanjskih poslova BiH Ani Trišić-Babić.

Prema optužnici, Alkalaj je krajem 2010. godine donio rješenje o isplati novčane nagrade Trišić-Babić za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH, čime je prekršio odluku po kojoj takve naknade ne mogu biti isplaćene zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu u budžetu u iznosu od 13.418,59 maraka.

Na kraju dokaznog postupka, u korist Alkalaja svjedočili su bivša tehnička sekretarica u njegovom kabinetu Dunja Livaja i njegov savjetnik Asim Dorović, koji su rekli da je rješenje o isplati novčane nagrade za Trišić-Babić imalo “sve potrebne parafe za potpis ministra”.

Dorović je kazao da je tokom 2010. godine na potpis ministru dolazilo “dnevno na desetine ili stotine akata”, te da je zadatak savjetnika bio da provjeri prije potpisivanja da li svaki akt ima parafe rukovodilaca sektora i odsjeka.

“Nakon što određeni službenik napiše rješenje, šef odsjeka stavi svoj paraf, a zatim to radi i pomoćnik ministra. Time se stavlja potvrda da je rješenje zakonito i u skladu s procedurama”, objasnio je Dorović.

Dodao je da na spornom rješenju o dodjeli novčane nagrade Trišić-Babić postoje parafi šefa odsjeka za pravne, kadrovske i prevodilačke poslove i pomoćnika ministra za opće poslove.

Ovo je potvrdila i Livaja, koja je nakon pregleda rješenja rekla da se na njemu nalaze parafi Mirze Husića i Harisa Lukovca, koji su 2010. godine bili na pozicijama šefa odsjeka za pravne, kadrovske i prevodilačke poslove i pomoćnika ministra za opće poslove.

U korist Alkalajeve Odbrane je svjedočio i Amir Čorbo, koji je radio u Uredu za reviziju Ministarstva vanjskih poslova.

Kazao je da ukoliko Ured za reviziju izda rješenje u kojem se uoče neke nepravilnosti u ministarstvu, zadatak odsjeka je da napravi prijedlog mjera u roku od 60 dana.

“U slučaju isplate plata i naknada, zadatak je odsjeka za finansije da izda prijedlog rješenja ovog problema”, rekao je Čorbo.

Suđenje Alkalaju, koji se brani sa slobode, počelo je u septembru prošle godine.

Denis Džidić