“Ubi me Mile Kokot”

25. Januara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je čuo da je optuženi Mile Kokot u selu Fajtovci (općina Sanski Most) učestvovao u ranjavanju njegovog oca, koji je usljed povreda podlegao.

This post is also available in: English

Džemal Cerić je kazao da je bio u Banjoj Luci kada je 25. jula 1992. godine od izvjesnog Ratka Vukičevića primio poziv da mu je otac Tahir ranjen. On se prisjetio da je kontaktirao prvo Dom zdravlja u Sanskom Mostu, a zatim više puta i bolnicu u Prijedoru, gdje mu je otac bio prebačen.

“Treći put kad sam nazvao, otac je već bio preminuo”, rekao je Cerić.

Svjedok je ispričao kako je saznao da je tog dana kada mu je otac ranjen, vojska došla s ratišta pred školu u blizini njihove porodične kuće, te “kako se vojska iskrcavala, tako je pucano”.

U tom trenutku, prema Ceriću, u kući su se nalazili njegovi roditelji, brat i komšinica. On je naveo da su Mile Kokot i Goran Mrđa ušli u dvorište, da je otac rekao majci, bratu i komšinici da se sklone u ostavu, te da su čuli lupanje na vratima.

“Kad je otac izašao iz kuće, Mile Kokot je puškom oca gurao. On se izmicao ka cesti. Mislio je da će neko priskočiti”, kazao je svjedok, dodavši da ima saznanja da je onda ispaljen metak, te da je brat istrčao i vidio oca kako leži u krvi.

Svjedok je naglasio da nije bio na licu mjesta i da saznanja o ovom događaju ima od svog brata i majke. On je precizirao da je brat vidio Mileta Kokota da drži pušku i gura oca, te je čuo pucanj.

“Stric je došao i unosio oca u sanitetsko vozilo sa bratom i Dejanom. Otac je tad rekao: ‘Dejane, ubi me Mile Kokot.’ To je čuo i stric, i brat, svi”, kazao je Cerić odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća.

Ovaj svjedok je rekao i da optuženog Kokota poznaje odranije, ali ne i Gorana Mrđu.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Izet Kamber kazao je da je iz svog sela Pobriježje išao na radnu obavezu, ali da se jedne prilike sakrio da izbjegne poziv na Grabež.

“Čuo sam od onih što su bili tamo da su pretučeni Sefer, Sejo i Fadil. Čuo sam da ih je tukao ‘Kinez’. (…) To sam čuo od Fadila i Seada deset do 15 dana nakon što su se vratili”, rekao je Kamber.

Prema Tužilaštvu, “Kinez” je nadimak prvooptuženog Gorana Mrđe.

Suđenje će se nastaviti 1. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English