Policajac koji je spašavao živote

15. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci su kazali da im je optuženi Ramiz Halilović u maju 1992. godine “spasio život”, tako što im je pomogao da iz Stupara pređu na srpsku teritoriju.

Svjedok Slavko Jurošević je ispričao da je u maju 1992. godine sa rođakom preko mjesta Stupari (opština Kladanj) krenuo za Bijeljinu, gdje je trebao da se sastane sa porodicom.

Kako je objasnio, na punktu u Hrastićima zaustavili su ih pripadnici Teritorijalne odbrane (TO), koji ih nakon legitimacije nisu pustili da prođu i vratili su ih u Stupare.

“Ja sam odmah otišao u stanicu milicije u Stuparima. Smatrao sam da policija treba da nas zaštiti. Tamo nas je primio policajac Ramiz Halilović, koji je sjeo u policijsko auto i pratio nas do punkta u Hrastićima”, objasnio je svjedok Jurošević, dodavši da su ih nakon ubjeđivanja sa Ramizom pustili da pređu punkt.

Svjedok Jurošević je kazao da Ramiza prije toga nikada nije vidio niti znao kako se zove. Objasnio je da je nakon rata čuo da je Ramiz imao problema “sa svojima”, jer mu je pomogao da pređe na srpsku teritoriju.

“Mi se nismo poznavali, a on mi je pomogao. Kada mi je bilo najteže, pomogao mi je. Čuo sam da je mnogim Srbima pomogao da pređu na svoju teritoriju. I nikome ništa nije uzeo za tu uslugu. Meni je tada rekao, moja je dužnost da spasim ljudima živote. I ja to neću zaboraviti”, kazao je Juošević.

Haliloviću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije, te TO-a. Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.

Mile Marković, takođe svjedok Halilovićeve Odbrane, ispričao je kako mu je optuženi u maju 1992. godine pomogao da iz Stupara ode na srpsku teritoriju.

“Mene i mog komšiju Ramiz je sa autom obezbjeđivao do srpske teritorije, odnosno do mog sela Majdan. Prije toga, Ramiza sam znao iz viđenja, kao dobrog i poštenog policajca”, objasnio je svjedok Marković.

On je dodao da je o Ramizu uvijek slušao dobre stvari i da zna da je mnogim Srbima u toj opštini pomogao da pređu sa jedne na drugu teritoriju.

Suđenje se nastavlja 29. januara 2016. godine, kada Odbrana Nedžada Hodžića kreće sa izvođenjem svog dokaznog postupka.

Dragana Erjavec