Za dokazivanje zločina u Sokocu 36 svjedoka

13. Januara 2016.00:00
Pred početak suđenja za zločin počinjen u Sokocu održana je statusna konferencija na kojoj je iznesen plan izvođenja dokaza Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Tokom suđenja Nenadu Pržulju, optuženom za zločin počinjen na Sokocu, Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje oko 36 svjedoka, od kojih još uvijek niko nije zatražio mjere zabrane. Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da im je potrebno oko 30 radnih dana da bi završili sa dokaznim postupkom.

Odbrana optuženog Pržulja je rekla da će plan izvođenja dokaza saopštiti nakon što završi dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Pržulj je optužen da je, kao komandir zatvoreničkog objekta formiranog u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine, učestvovao u progonu bošnjačkih civila, prisilnim nestancima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima.

Ranije je Tužilaštvo BiH saopštilo kako je Pržulj u oktobru 1992. učestvovao u premještanju 39 Bošnjaka iz škole u Sokocu u dvije prostorije u školi u Čavarinama. U tim prostorijama nije bilo struje i grijanja, a civili su spavali na podu i nuždu obavljali u kante.

Početak suđenja Sudsko vijeće će naknadno utvrditi.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English