Osakaćeno tijelo u Vratsalićima

12. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su u selu Vratsalići pronašli osakaćeno tijelo Miloša Kovačevića.

This post is also available in: English

Tomislav Kovačević je ispričao da je živio u Vratsalićima (općina Rogatica) kada je ovo selo napadnuto. On je, kako je naveo, prilikom napada pobjegao prema položajima Vojske Republike Srpske (VRS), dok je Miloš Kovačević ostao u selu.

Kad su se nekoliko srpskih vojnika i on vratili, kako je istaknuo, zatekli su tijelo Miloša Kovačevića bez glave, umjesto koje je bio postavljen luster. Dodao je da Kovačević nije imao ruku, a da se i druga “držala na koži”, te da mu je bio odstranjen spolni organ. Uz to, svjedok je naglasio da je Miloš imao prostrijelnu ranu na grudnom košu.

S obzirom na govornu manu svjedoka, advokat Fahrija Karkin je zatražio da tokom njegovog ispitivanja bude prisutan stručnjak koji će prevoditi šta govori. Na ovom ročištu, tužilac Džermin Pašić je postavljajući pitanja tumačio šta svjedok govori.

O istom događaju je svjedočio Momo Lorić. On je kazao da je sa još nekoliko vojnika VRS-a otišao u Vratsaliće da traži Miloša Kovačevića.

“Zatekli smo spaljeno selo. Na drvetu koje je ličilo na cjepilo zatekli smo Miloševo tijelo bez glave i ruke, čini mi se. (…) Kad smo ga donijeli na naše položaje vidio sam da nije imao ni polni organ”, naveo je Lorić, istaknuvši da nije vidio da je luster bio postavljen umjesto glave na tijelo Miloša Kovačevića.

Emir Drakovac je optužen da je u novembru 1992. godine na području Rogatice pucao u jednog civila, kojem je potom odsjekao glavu i spolni organ, kao i da je krajem 1992. na području općine Foča ubio jednog vojnika, a drugog mučio.

Njemu se zajedno sa Muhamedom i Tarikom Šišićem, te Azizom Šušom sudi za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete Armije BiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Na ovom ročištu je Tužilaštvo BiH prezentovalo i videosnimak, za koji je svjedok Milorad Despetević potvrdio da ga je sačinio.

Na snimku se vidi osakaćeno tijelo, bez glave i spolnog organa, a snimak je dio zapisnika policije iz Rogatice iz 9. novembra 1992. godine.

Svjedok Zahid Ajnadžić je ispričao da je učestvovao u akciji na selo Vratsaliće. Ovo selo pamtit će po kazanu rakije koje je, kako je kazao, vojska pronašla i pila. Osim toga, drugo ništa neobično nije vidio tamo.

Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da je u selu proveo oko četiri sata, ali da nije vidio tijelo bez glave, krv ili sjekiru.

Suđenje se nastavlja 19. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English