Saznanja o zlostavljanju Omera

11. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako mu je izvjesni Omer ispričao da je zlostavljan.

This post is also available in: English

Svjedok Mato Grgić je pojasnio da se u sedmom ili osmom mjesecu 1994. godine povrijedio dok je sjekao drva prilikom obavljanja radne obaveze pri komandi Vojske Republike Srpske (VRS).

Grgić je rekao da je odvezen u Dom zdravlja u Sanski Most i onda prevezen u bolnicu u Prijedor.

“Tada upoznajem Omera, jer smo zajedno prebačeni autom u bolnicu u Prijedor. Imao je povrijeđenu ruku i znao sam da je iz Pobriježja, sela kod Sanskog Mosta. Ne znam ni danas kako se preziva”, objasnio je svjedok Grgić.

Po povratku iz bolnice, svjedok je, kako je napomenuo, prespavao kod Omera, koji mu je tada potvrdio da je bio zlostavljan.

Grgić je svjedočio na suđenju Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, bivšim pripadnicima Šeste sanske pješadijske brigade VRS-a koji su optuženi za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti počinjene na širem području Sanskog Mosta. Počinjeni zločini, prema optužnici, uključuju ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Grgić je kazao da sa Omerom nije detaljno razgovarao o njegovom zlostavljanju.

“Nismo ništa mnogo komentirali, malo je tu i straha bilo. Ratno je vrijeme bilo, nema mnogo priče. Sjećam se da je bila svježa povreda kod njega i da je imao zamotane prste. Ostalog se ne mogu sjetiti”, rekao je Grgić.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar, kada će iskaz dati dva nova svjedoka Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English