Članak

Tužilaštvo okončalo haške istrage

31. Decembra 2015.00:00
Podizanjem optužnice za zločine u Doboju i Tesliću, Državno tužilaštvo okončalo je sve istrage koje su započete u Haškom tužilaštvu.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, podizanjem optužnice protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića za zločine počinjene u Doboju i Tesliću, završene su sve istrage koje su Bosni i Hercegovini prebačene iz Haaga.

“Ovim uspješnim rezultatom ostvareno je obećanje glavnog tužioca Gorana Salihovića da će u svim predmetima iz Haaga biti donesene odluke do kraja 2015. godine”, kazali su u Državnom tužilaštvu.

Tokom posjete BiH u oktobru ove godine, glavni haški tužilac Serge Brammertz je izjavio da, ako Tužilaštvo BiH do kraja godine ne donese odluku o svim predmetima ratnih zločina koji su prebačeni iz Haškog tribunala, namjerava podnijeti “vrlo, vrlo negativan izvještaj” Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Iz Tužilaštva BiH su rekli da je ove godine ostvaren najbolji rezultat u radu na predmetima ratnih zločina jer je podignuto ukupno 59 optužnica protiv 135 osoba.

“O kvalitetu rada na optužnicama za ratne zločine dovoljno govori činjenica da su okončane vrlo složene istrage iz Haškog tribunala, kao i podatak da su u oko 80 posto predmeta na temelju dosadašnjih optužnica Tužiteljstva BiH za ratne zločine donesene pravomoćne osuđujuće presude”, naveli su u Tužilaštvu BiH.

    Denis Džidić


    This post is also available in: English