Članak

Podignuta optužnica za zločin u Bosanskom Novom

31. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Karlice za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Novog.

This post is also available in: English

Karlici je na teret stavljeno da je od maja do septembra 1992. godine učestvovao u prisilnom premještanju stanovnika iz zaseoka Ekići, Alići i Maslovare, koje je udarano nogama i drugim predmetima, dok su njihove žene i djeca to gledali.

Prema Tužilaštvu BiH, Karlica je kao “vođa organizirane grupe” naredio odvajanje žena i djece koji su bili u kolonama zajedno sa muškarcima, i koje su potom potrpali u traktore i odvezli prema naselju Urije.

Muškarci su, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, odvedeni do mjesnog groblja, a Karlica im je naredio da kopaju zajedničku grobnicu. Potom je naredio vojnicima da pucaju u civile, u čemu je i sam sudjelovao.

Tom prilikom, prema optužnici, ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, a njihova tijela su zatrpana u iskopanu grobnicu.

Prilikom ekshumacije identifikovano je šest tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, dok neka još nisu pronađena. Prema prikupljenim dokazima, navodi se u saopćenju, većina tijela ubijenih je iskopana 1996. godine i odvezena na ušće rijeka Japre i Sane, gdje su bačena, a do sada su pronađena tri tijela.

Karlica ima prebivalište i državljanstvo Srbije i nedostupan je organima gonjenja u BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Erna Mačkić


This post is also available in: English