Članak

Stravičan prizor u Kukavicama

29. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, pročitani su iskazi četiri preminula svjedoka Tužilaštva BiH u kojima su opisana ranjavanja civila u Kukavicama.

This post is also available in: English

Svjedokinja Božana Mirković je u iskazu datom 2001. godine Centru javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo, navela da je 27. august 1992. bio izuzetno težak dan za srpsko stanovništvo, koje je s Jabuke (općina Goražde) u koloni krenulo prema Rogatici.

Ona je ispričala da je bila u autobusu punom civila, na koji je otvorena paljba i u kom je zavladala panika. Mirković je navela da je tada ranjena na tri mjesta.

Tužilaštvo BiH je pročitalo i iskaz iz 2006. Blagoja Jakšića, koji je kazao da je u kamionu u kom se on nalazio u Kukavicama dvoje ljudi preminulo, a jedna žena ranjena u ruku. Odbrane su uložile prigovor relevantnosti na ovaj iskaz, navodeći da se ne zna o kom je danu ovaj svjedok davao iskaz.

Tužilac Mirza Hukeljić pročitao je i iskaz Milke Pljevaljčić, koja je rekla da je, sa dvoje maloljetnih unuka i snahom, bila u autobusu koji se kretao prema Rogatici, te da je ranjena. Ona je kazala da je pucnjava bila užasna i da su djeca vrištala.

Svjedok Radosav Bojić je u iskazu ispričao kako je, kao uposlenik Doma zdravlja u Rogatici, učestvovao u izvlačenju poginulih iz Kukavica. On je rekao da je u Kukavicama zatekao stravičan prizor.

“Našli smo kosti stradalih civila, većinom su bile spaljene. Na krovu dva izgorjela auta i dvije lobanje, odvojene od tijela, vidi se – ljudskom rukom tu postavljene”, navodi se u iskazu preminulog Bojića.

On je u izjavi 2006. kazao da su tijela iz Kukavica ukopana u grobnicu i da tada nije bila moguća identifikacija.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kojem je potom odsjekao glavu i spolni organ, kao i da je krajem 1992. na području općine Foča ubio jednog vojnika, a drugog mučio.

Suđenje se nastavlja 12. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English