Članak

Uhapšen Slobodan Karagić

28. Decembra 2015.00:00
Zbog sumnje da je 1992. godine učestvovao u zločinima počinjenim na području Doboja i Teslića, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Slobodana Karagića zvanog Karaga.

This post is also available in: English

Karagić je osumnjičen da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, učestvovao u napadu i okupaciji Doboja početkom maja 1992. godine, kada su pripadnici jedinice hapsili civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Civili su po naređenju osumnjičenog zatvareni u logor u vojnim hangarima u blizini preduzeća “Bosanka” u naselju Usora (općina Doboj).

“Osumnjičen je za ubojstvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u maju 1992. godine izvedene iz zatvora ‘Spreča’ u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, a potom strijeljane. Osumnjičeni je kao zapovjednik jedinice ‘Crvene beretke’ prisustvovao strijeljanju”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Karagić je osumnjičen i da je s drugim osobama u ljeto 1992. godine silovao dvije maloljetne osobe bošnjačke nacionalnosti.

On je također pod istragom zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac (općina Doboj), koja je u maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Osumnjičenog će ispitati tužilac, koji će nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English