Članak

Krvavi jorgan i zid

28. Decembra 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je čuo da su mu roditelji pretučeni i opljačkani u Pobriježju, nedaleko od Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

Mirsad Jakupović je ispričao da je od oca Muharema i drugih komšija u Pobriježju 1996. godine saznao da je kuća njegovih roditelja tokom rata napadnuta.
Svjedok je kazao da s ocem “u početku nije puno pričao”.
“Na kraju sam saznao od njega da je bio premlaćivan, ustvari da su dvojica upali u kuću. Tukli njega i mater. Oteli pare, ustvari mati je dala pare”, izjavio je Jakupović, dodavši da je, po očevoj priči, jedna od tih osoba stanovala u zetovoj, a druga u kući Muharema Drobića.
Jakupović se prisjetio i da mu je otac rekao kako je tada u kući bio Omer Drobić, ali je dodao da ne zna ko je još bio prisutan.
“Vidio sam 1996. tragove na spratu. Jorgan i zid krvavi”, kazao je svjedok.
On je rekao da na ocu nije uočio vidljive povrede, ali da ima saznanja da je “imao povrede glave i po cijelom tijelu”.
Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.
Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
Suđenje će se nastaviti 11. januara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English