Članak

Bezobzirnost pri napadu na Serdare

24. Decembra 2015.00:00
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za trojicu optuženih, istaknuvši da prilikom odmjeravanja kazne treba imati u vidu smrt civila i maloljetnih djevojčica.

This post is also available in: English

Tužilac Stanko Blagić je ocijenio da je dokazana krivica Fikreta Planinčića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača za učešće u napadu na Serdare 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 srpskih civila, među kojima je bilo žena i djece.
Blagić je naglasio da je selo Serdari u tom periodu bilo izvan zone ratnih sukoba, osim što su mještani držali seoske straže.
“Vještak Dragomir Keserović je govorio da u tom selu nije bilo borbenih dejstava, nalazili su se izvan sukoba. U selu su bili civili, žene i djeca. Straže su organizovale starije i maloljetne osobe”, rekao je Blagić.
Prvostepenom presudom u januaru 2014. Planinčić i Menzil su proglašeni krivima i osuđeni na po 11 i po godina zatvora, dok je Vatrač bio osuđen na deset i po godina zatvora. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.
Tužilac Blagić je podsjetio na iskaze svjedoka, koji su kazali da se napad desio u jutarnjim satima, da se pucnjava čula sa svih strana, te da su civili tada ubijeni i ranjeni. Prema njegovim riječima, sva trojica optuženih su zajedno učestvovali u planiranju i napadu na selo – “to je bio njihov zajednički cilj, odnosno rezultat njihovog dogovora”.
“Svjedokinja Radmila Serdar je govorila da se napad desio u njenoj kući, kad je ubijen najveći broj civila. Ona je vjerodostojno i detaljno opisala nasilni upad u kuću. Prepoznala je glas Planinčića, kojeg je poznavala odranije”, naveo je tužilac.
Kako je rekao, svjedokinja Gina Kukrić je u Serdarima tokom napada vidjela i prepoznala Menzila i Vatrača. Ona je optužene također prepoznala na fotografijama u sudnici.
U završnoj riječi tužilac je podsjetio na svjedočenje Paše Čirkića, koji je kazao da je znao da će Vatrač ići u akciju na selo, te da ga je vidio s puškom koju je našao u kući u Serdarima.
“Čirkić je vidio i čuo kada se Gina obratila Vatraču pitavši ga: ‘Školski, šta se ovo dešava?’”, dodao je Blagić.
Tužilac je predložio Apelacionom vijeću da se prilikom odmjeravanja kazne optuženima uzme u obzir jačina povreda i smrt 16 civila, među kojima su bile dvije maloljetne djevojčice, te bezobzirnost koju su pokazali.
Suđenje se nastavlja 14. januara, kada će Odbrana iznijeti završnu riječ.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English