Članak

Svjedok optuženog Miloševića viđao na liniji

23. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću saslušan je svjedok Tužilaštva BiH, koji je rekao kako je nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine bio na položaju kod sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Svjedok Ivan Mitrović, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine viđao optuženog Miloševića na liniji, a Stanišića nije.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, a Milošević njegov zamjenik. Svjedok se osvrnuo i na svoju izjavu iz istrage u kojoj je navedeno da se komandant tih dana nalazio u Petkovcima, gdje se nalazila komanda bataljona.

“Ja sam rekao u Petkovcima zato što je bila komanda u Petkovcima. Ja ne znam gdje je tačno bio”, ustvrdio je svjedok.

On je ispričao kako je od vojnika čuo da su zarobljenici dovedeni u novu školu u Petkovcima, te da su poslije ubijeni na obližnjoj brani, ali da nema saznanja ko je u tome učestvovao.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prethodno su, navodi se u optužnici, zarobljeni Srebreničani čuvani u novoj školi u Petkovcima.

Kao dodatnog svjedoka, Tužilaštvo je pozvalo i Savu Stevanovića, koji tokom ispitivanja nije prihvatio većinu tvrdnji tužioca Tomića. Negirao je da je bio komandir interventnog voda pri Šestom bataljonu.

“Znam, čuo sam šta je interventni vod, ali nisam bio”, kazao je svjedok, te dodao kako je bio u takozvanom “kažnjeničkom vodu”.

On je pojasnio da su taj vod činili vojnici iz Šestog bataljona koji su bili neposlušni jer su bježali sa položaja. Svjedok je kazao kako je bio ranjen na terenu na području Trnova 21. juna 1995. godine, nakon čega je bio u bolnici, a zatim na kućnom liječenju. Nakon toga, kako je dodao, premješten je u pozadinu Zvorničke brigade.

Svjedok se nije složio sa tužiocem da se radilo o lakšim povredama, kako je navedeno u jednom dokumentu. Tužilac mu je predočio i evidenciju o prisustvu ljudstva u kojoj stoji da je obnašao dužnost komandira i da je na bolovanju bio do 14. jula 1995. godine.

Stevanović je to negirao, dodavši kako je i 14. jula bio kod kuće. “Ja kažem da nisam bio prisutan. Ko je to vodio, ne znam. Mogao je voditi ko je htio”, rekao je on.

Tužilac mu je kazao kako je bilo svjedoka koji su ga vidjeli kod nove škole, na što je svjedok rekao da oni mogu pričati šta hoće, te da je njegovo svjedočenje istinito. Kazao da je u novoj školi jedino znao prenoćiti prije nego će biti poslan na teren.

Suđenje se nastavlja 13. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English